Снимка: БТА

Движението на бежанците у нас ще се ограничи в определена зона и няма да е възможно в цялата страна както е в момента. Това обяви председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова, която участва в конференцията "Бежанската криза - национални рискове, регионални измерения и мерки за овладяването й".

Новият режим на движение ще бъде установен с промени в Закона за убежището и бежанците.

Още по темата

"Миналата година бежанците от Сирия не създаваха такива проблеми както сега кандидати за убежище от други националности", каза още Първанова, цитирана от БТА.

Тя обясни, че ролята на Агенцията за бежанците е да помага на тези хора и да гарантира сигурността на българските гражданите.

"Не можем да гарантираме, че лицата, искащи международна закрила, ще създадат проблеми или не", каза още Първанова.

Тя припомни, че от 10 септември вече съществува първото помещение от затворен тип за кандидати за убежище. Там се настаняват хора само в определени случаи, когото лицето може да се укрие, или при нарушение на обществения ред.

Служители на Агенцията редовно правели и срещи с бежанците и им обяснявали редът в страната, защото често те са и неграмотни.

"Вече има 36 деца на бежанци, които учат български език в три училища. В момента кандидатите за убежище могат да работят след деветия месец на пребиваването си, но може би е добре да се върне старият срок от три месеца", каза още Първанова.

Тя обясни, че ако един мигрант не бъде интегриран, той неминуемо ще отиде в "един контингент, който създава проблеми на националната сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase