Снимка: архив, БулФото

Всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици, са проверени преди началото на учебната година. Това заяви изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Красимир Калайджиев днес по време инспекция на училищни автобуси в столицата.

Калайджиев подчерта, че това е част от мерките за сигурност и превенция при ученическите превози, предприети от министъра на транспорта Ивайло Московски.

Калайджиев допълни, че основната цел на тази част от инспекцията е да се проверят превозвачите дали отговарят на всички изисквания, както и да се обърне внимание на техническото състояние на превозните средства и готовността им да превозват учениците.

Красимир Калайджиев обяви, че за констатирани нарушения са съставени 8 акта. Той поясни, че преди началото на учебната година голяма част от автобусите не извършват превози и поради това те са проверявани в предприятията, като за констатирани пропуски са издадени 69 предписания, предаде БТА.

При част от превозните средства е установено, че липсват технически прегледи, пожарогасители, аптечки, табели "Превоз на деца", както и различни документи.

За някои от автобусите са издадени предписания за подмяна на гумите, преминаване на ремонт през оторизиран сервиз, отстраняване на различни технически неизправности, както и подобряване на външния и вътрешния вид на превозните средства.

От днес проверките ще продължат на пътя, като инспекторите ще следят за техническото състояние на автобусите и дали са изпълнени направените предписания, каза още изпълнителният директор на "Автомобилна администрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase