Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Правителството възложи на министъра на труда и социалната политика да подготви законодателни промени, с които да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания.

Предвижда се размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането. Децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават 930 лева месечно, което включва и помощта за асистентски услуги.

Семействата ще решават дали да наемат личен асистент, или те самостоятелно да се грижат за децата си.

Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лева, а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лева на месец.

Средствата ще се дават независимо от доходите на семействата, като родителите сами ще избират как да ги управляват, съобщиха от правителствената пресслужба.

С новата мярка ще се подпомогнат над 26 000 деца.

Необходимите финансови средства за осигуряване на новия вид помощ са в размер на над 161 млн. лв., като допълнителните за 2017 г. са в размер на близо 50 млн. лв. годишно.

Майки на деца с увреждания готвят национален протест утре. В София той ще е пред Народното събрание.

Едно от исканията им е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати.

Друго искане е да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания, по заболявания, за да се знае броят им и да се осигури адекватна политика за тях.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява, посочват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

АЙБЕНТ.ТОПИШЕВ

преди 7 години

И АСАМ С 100% ВИД И СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНЕ С ЧУЖДА ПОМОЩ И ЗА МЕСЕЦА ДАМИ ДАВАТ 135.60+84.75 ДОБАВКА ЗА ЧУЖДА ПОМОЩ ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ ЖИВЕЙЛИ СЕ 220,35ЛВ

23

Aнонимна

преди 7 години

До Анонимен Ами ако *** иде на телк, и на нея ши ѝ дадат за теб, така и ти ши имаш доходи, *** по цял ден ши си клати краката, а пък хората ши ви завиждат!

22

Анонимен

преди 7 години

КАК НЕ ВИ Е СРАМ НЕ ЗНАМ ! ЗА КАКВО ЗАВИЖДАТЕ , ЧЕ ХОРАТА СЕ МЪЧАТ ДА СИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА ЛИ, МИ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ ЕЛАТА ГИ ВЗЕМЕТИ ГИ ГЛЕДАЙТЕ ВИЕ ДА ВИ ПИТАМ С И 30ЛЕВА ЛЕВА НА МЕСЕЦ КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИТЕ,- НЯМА ДА ХОДИТЕ НА РАБОТА НЯМА ИЗЛИЗАНЕ НЯМА КАФЕНЦА НЯМА ОТПУСКА НЯМА ПРИЯТЕЛИ НЯМА ТРУДОВ СТАЖ СТАЖ НЯМА ПЕНСИЯ НЯМА НИЩОО САМО ЕДНО ДЕТЕНЦЕ КОЕТО ИМА НУЖДА ОТ ГРИЖИ ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ НИТО ДА СЕ ХРАНИ НИТО ДА СЕ ОБЛИЧА САМО . АКО ТОВА Е ЗА ЗАВИЖДАНЕ .. ЗАВИЖДАЙТЕ 1

fallback