Снимка: БТА
fallback

Демокрацията и ЕС са нашият цивилизационен избор. С всички несъвършенства, които имат демократичните системи, с всичките кризи, пред които е изправен днес ЕС, това е най-добрият избор за България. Това заяви президентът (1997-2001 г)/ Петър Стоянов при представянето на неговата книга "Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята".

"Няма от какво да се срамувам. Ние искахме, работихме, участвахме в митинги, управлявахме, за да направим България страна на свободни хора, на човешки права, с работеща пазарна икономика", каза още президентът Стоянов.

Според него това, което не е стигнало на политиците, за да чувства обществото днешната неудовлетвореност е, че са натоварили със свръх очаквания и демокрацията, и членството ни в ЕС.

"Объркахме ЕС със СССР, мислейки, че ЕС дава, а демокрацията е нищо повече от една рамка, от възможности, перспективи, които за да се реализират изискват страхотна мобилизация на творческите усилия на цялата нация", каза Петър Стоянов, цитиран от БТА.

По думите му не сме успели да се освободим от тази двойственост - политическата, идеологическа и носталгична "разкраченост" между Правец и Брюксел, която е паразилирала националната ни енергия и сили.

"Ние се оплакваме, но е голяма грешка да преписваме днешните си беди на демокрацията или на ЕС, защото ние никога не успяхме да видим един истински и работещ модел на демокрацията", каза Стоянов като допълни,че съвършеният модел на демокрацията не съществува никъде.

Президентът Стоянов благодари на всички, които са били с него от първия ден на политическата му кариера и чрез тях на стотиците български граждани, които със своята вяра, любов и енергия помогнаха България да излезе от посткомунистическия здрач след 1989 г., да започне реформи, да стане член на ЕС и НАТО и българите да се почувстват достойни граждани на света.

Президентът Росен Плевнелиев, който присъства на представянето на книгата, заяви, че историята трябва да се знае и да се преговаря, защото са много опасни ненаучените уроци от нея.

"Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение е един ненаучен урок от историята. Това, че днес става модерно антиевропейското говорене, включително и в България, е един ненаучен урок от историята. Това, че днес националисти и популисти развяват по-често чуждото, отколкото българското национално знаме, но се наричат патриоти, е ненаучен урок от историята", настоя Плевнелиев.

"Ненаучените уроци от историята са много опасни, но още по-опасна е манипулираната, подменената история и подменени ценности", заяви още президентът.

По думите му днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена и ценностите, в които вярваме не са избуели, така както прекрасно цвете, което искаме да ги видим.

Той попита нима и днес агенти на ДС - политолози, социолози, журналисти, политици, не продължават да шестват по телевизионните студия със собствените си сценарии, така както са го правели преди 20 години и посочи, че точно в това време и затова, че сме на тази фаза на своето развитие е толкова важно, че един голям и достоен български президент - Петър Стоянов е "проговорил" чрез своята книга.

Росен Плевнелиев каза още, че се чувства горд, че може да каже, че върви редом с президента Стоянов, че го счита за близък като ценности, действие и като мандат, който беше много труден, какъвто е сега и неговият.

Държавният глава отбеляза, че никога няма да забрави думите на Петър Стоянов след избирането му на поста:"Президент е съвсем нормално да греши, човешко е, но гледай никога да не сбъркаш в големите неща".

Книгата "Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята" се издава във връзка с 20-годишнината от избирането на Петър Стоянов за президент на страната. Книгата e сборник, който включва негови статии, обръщения, речи и интервюта в български и чужди медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

130

Анонимен

преди 7 години

Петър Стоянов да си каже подписвал ли споразумение с гърците с което България се отказва от Беломорска тракия след изтичане на Ньоския договор и тогава да си пише мемоари да се прави на ангел

129

П.Петров

преди 7 години

До до П.Петров 153,Колкото до американската външна политика и намесата им във "васалните държави", като се има предвид историята(Сомоса), не ми се вярва изведнъж да стане принципна и последователна. Като споменахте Турция, както казват "Интересът клати феса!" и действието/въздействието е по пътя на най-малкото съпротивление/цена, а не на база принципи и идеи.

128

153

преди 7 години

В Румъния не им правят лустрация сега? Между другото БВП в Румъния е нарастнал с 6 % тази година.

fallback