Снимка: архив, БулФото

Най-добрите експерти изпраща правителството в Пловдив заради изгорелите складове от Тютюневия град, става ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Още по темата
Те трябва да установят какво се е случило и причините за огъня.

"Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошар, не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже. И се надявам, докато се води досъдебното производство, докрай да се разплетат всички възли, свързани с тези тютюневи складове – кое и как, по какъв начин е довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата като се приватизират“, коментира премиерът, според стенограмата от заседанието.

Той се надява в най-скоро време това да стане ясно и Министерството на културата да подготви мерки какво трябва да се направи.

"От една страна, да не паднат да убият някой човек в един момент тези стени, които видях, че висят просто във въздуха. И ако се възстановяват – как да се възстановят по начин, че освен да са сигурни, и да се запази тази ценност. Така че, поработете по случая максимално ангажирано", заръчва той.

Министърът на културата Вежди Рашидов казва, че прокуратурата работи в Министерството на културата с Института за националните паметници на културата.

По думите му дори да паднат паметниците на културата, собствениците са длъжни по закон да ги възстановят във вида, в който са били. Рашидов посочва още, че за складовете е имало инвестиционни намерения.

"В Паметниците на културата излезе документ, с който 2010 година са постъпили проекти и документи за демонтиране, което означава събаряне и надграждане на още три етажа върху тези т. нар. складове. Това е проектът, имаме го и днес ще го пуснем в сайта, разбира се, след като поработят и прокуратурата, и Министерството на културата съвместно", обяснява министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase