Снимка: архив Булфото
fallback

Близо 5500 безработни получават над средната заплата за страната или сума, близка до нейния размер, докато си стоят у дома.

Това са хора, които взимат обезщетение за безработица между 900 и 1560 лв., показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за май 2016 година.

В същото време средната заплата в края на май е била 943 лв. Статистиката на НОИ сочи, че над 2300 от получаващите обезщетение за безработица са взимали между 900 и 1200 лв. Така част от тези безработни са получавали повече от лекарите и чиновниците.

Други 3119 останали без работа са разполагали със завиден месечен доход между 1201 и 1560 лв., което е повече от заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат "високоплатени" безработни, тези хора са печелили между 1500 лв. и 2600 лв.

"Богатите клиенти" на бюрата по труда обаче са едва 6,5% от всички имащи право на обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 7 години

До Програмист 110ако си квалифициран ще знаеш, че данъци не се пишат "данаци". С четвърти клас не се става програмист. Ортографията "правопис" е за програмистите важен фактор, така че ти липсват основите. Не се прави на умен!

96

младежът

преди 7 години

Оставам с впечатлението че всички се оплакват от ниски заплати а същевременно всички взимат над 1500 чисто

95

Анонимен

преди 7 години

Да ви знам в ***! За да взима такова обезщетение, човек очевидно е работел на висока заплата за квалифициран труд. Направите статистика за хората, взимащи социални помощи без един работен ден в трудовата книжка. Не, не е нужни да споменавате пътите повече разход на държавата, ама скандално заглавие да има, това е важното..,

fallback