Снимка: Булфото, архив

Татуистите масово използват фалшиви бои, които могат да доведат до рак, алергии и кошмарни инфекции.

Непрофесионалисти рисуват многократно с едни и същи игли, пише в. "168 часа".

Още преди години Американската комисия по храните и лекарствата алармира, че в множество ментета се съдържат канцерогенни вещества. Но те освен вероятността от рак на кожата предизвикват и алергични реакции и инфекции, които трудно се овладяват.

Специалистите обясняват, че реакциите при различните хора могат да варират от просто зачервяване и подуване, през екземи и хронични обриви до проблеми с нервната система, бъбреците или черния дроб, сърдечни кризи, саркоидоза, дори рак.

Учените твърдят, че проблемите с една татуировка могат да настъпят не само дни или дори часове след като е направена, а години по-късно. На много места по света е забранено на хората с прясна татуировка да дават кръв от 4 до 6 месеца, но вероятността от по-късни инфекции изисква увеличаването на този срок, а най-проблемната боя е червената.

Други проучвания сочат, че фалшификатите освен канцерогенните вещества съдържат и колекция от тежки метали като олово, живак, алуминий и кобалт.

По този показател най-опасните мастила са: Зелено с високо съдържание на хром, червено – може да съдържа алуминий, желязо, титан, живак, кадмий, черно - съдържа петролни деривати като безо-пирен, бензо-антрацен и синьо - алуминий и кобалт в съдържанието си.

Проблемът с тези бои е, че заради ниското си качество те реагират по по-различен начин на слънцето и останалите външни фактори.

Екипът на "168 часа" се отби в Sofia Tattoo Ink, за да разговаря с Николай Чеков - татуист с дълга практика и опит.

Макар на пазара да има много ментета, пълни с канцерогени, в сериозните студиа, в които работят отговорни татуисти, всеки детайл е от значение.

"Работим с мастила, одобрени от Европа. Те си имат нещо като нашето РИОКОЗ, което проверява всичко. Случва се да има на пазара бои ментета, такива с канцерогенни материали в тях, но всичко се контролира. Например имало е случаи да купим мастила, които по-късно ХЕИ иззема", казва Николай, докато полага поредния слой боя върху гърба на свой клиент. Хигиената е от най-голямо значение за татуиста и за клиента.

Докато рисува красивия дракон, Чеков споделя още: "Ако си направиш татуировка в професионално студио, има малка вероятност да стане нещо, например немарливост от страна на татуиста, защото това, че някой работи в студио, не значи, че е добър или че има добра хигиена.

Уредът, с който се трудя, струва 6000 лв., като само металната ръкохватка е перманентна.

Всичко друго е еднократно, например тези чаршафи след това се изхвърлят, събираме ги в специален контейнер и имаме договор с медицинска фирма, която идва и ги извозва. Чувам хиляди истории, как някои хора работели по десет пъти с една игла, което за мене е адски безсмислено, понеже тя е направена от 25 тънки иглички, а върховете им са толкова фини, че след пет часа работа се изтъпява и не може да нанася боята като хората, а само наранява кожата. За татуирането се изисква огромна база знания, не може просто да седнеш и да си рисуваш. Кожата по тялото навсякъде е различна и трябва по различен начин да нанасяш боята.

Естествено, като си направиш татуировката, да си остане и във времето, а не да трябва да повтаряш после пак.

Според д-р. Здравка Демерджиева - началник на отделението по дерматология и венерология в "Токуда", инфектирането след направата на татус са често срещани.

"Много хора идват с оплаквания при нас. Даже наскоро при мен бе едно семейство, което има тату студио с молба за помощ. Съпругата имаше стрептококова инфекция и увеличени лимфни възли, което е доста болезнено и освен това може да доведе и до сепсис. Зачервяването и отокът бяха около и върху самата татуировка, с температура и втрисане тоест, влошаване на общото състояние, което означава, че причинителят е проникнал в кръвта", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase