Снимка: Булфото

Само преди ден президентът Росен Плевнелиев издаде указ за провеждане на национален референдум. Държавният глава определи допитването да се проведе на 6 ноември 2016 г., заедно с президентските избори.

Още по темата

Въпросите за референдума са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Референдумът беше иницииран от Слави Трифонов и съдържаше 6 въпроса. Със свое решение Конституционният съд оряза половината въпроси, след като бе сезиран от президента Росен Плевнелиев.

Броени дни преди указа на президента, Dnes.bg реши да попита своите читатели: Кой е най-важният въпрос за вас в референдума? В традиционната ни анкета участие взеха 2047 души.

Мнозинството от анкетираните – цели 40% отчитат, че и трите въпроса в допитването са изключително важни и затова трябва да се гласува по тях.

За други 18% от запитаните най-основен е въпросът за годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите.

За други 7% от хората най-важният въпрос в допитването е този за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, а за според 6% от анкетираните това е предложението народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Почти всеки четвърти пък отчита, че няма да гласува на референдума. Според 20% от участниците в анкетата допитването е чисто и просто реклама за бъдещите политически амбиции на Слави Трифонов, а други 4% заявяват, че ще гласуват на президентските избори, но не и на референдума, защото той няма как да мине и да стане валиден.

Последните 5% от читателите ни пък признават, че допитването изобщо не ги вълнува, защото в момента е сезонът на отпуските и най-важното са вълните по морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase