Снимка: архив, БулФото

Отсъствията на ученици от училище ще бъдат по уважителни и неуважителни причини, според новия Закон за предучилищното и училищното образование. Досега те бяха извинени и неизвинени.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че по уважителни причини са отсъствията по медицински проблеми, заради участия в състезания, конкурси, олимпиади, отсъствията до три дни с разрешение на директора - с негова писмена заповед, след спазване на определена процедура, и отсъствията до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора, но след решение на педагогическия съвет.

По думите му така ще бъдат елиминирани всички онези корупционни практики, свързани с издаването на медицински документи от различни специалисти, без това да е необходимо.

Стаматов каза, че няма отговор на въпроса при колко отсъствия сега ще се изключват ученици, защото всяко училище има свободата в своя правилник да разпише детайлите и стъпките, при които да наложи следващите наказания.

Те са забележка, преместване в друга паралелка в същото училище, като това наказание до момента не съществува, предупреждение за преместване в друго училище, преместване в друго училище и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение, предаде БТА.

В стандарта е заложено 15 отсъствия да са възможността, която да е за предупреждение за преместване и за преместване в друго училище, но стъпките до там трябва да са ясно разписани от всяко училище, каза Диян Стаматов. Той отбеляза, че има голямо многообразие от училища в страната и в едно спортно училище всичките ученици "минават в графата уважителни причини", защото имат постоянно отсъствия заради участия в състезания.

По думите му въпреки всичко предложените санкции трябва да бъдат предшествани от много дейности, които да са за обща подкрепа за личностното развитие и да не се стига до преместване в друго училище или до санкции, водещи до ранно отпадане на деца и ученици.

Отпадането от образователната система носи други рецидиви, които са свързани с несвършена работа на училището, семейството и обществото, заяви Стаматов.

Новост е, че независимо от това дали ученик има по уважителни или по неуважителни причини над 25% отсъствия по даден учебен предмет, той ще се явява на изпит за оформяне на срочната или на годишната оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase