Снимка: архив, Булфото

Журналистът Димитър Цонев е с масивен кръвоизлив в мозъка, има и аневризми, съобщиха лекуващите го лекари във ВМА.

Състоянието му все още е много тежко. Предстоят още диагностични и терапевтични процедури, включително и оперативни. На този етап медиците не се ангажират с прогнози.

Още по темата

Припомняме ви, че 56-годишният журналист от БНТ е в реанимацията на ВМА, след като се почувствал зле на връщане от Варна в неделя.

По пътя се оплакал от главоболие и се наложило съпругата му Мариана да го смени зад волана. При пристигането им в София той бил още по-зле, с изпотяване и затруднено дишане. Цонев веднага бил закаран във ВМА.

Образните изследвания показали, че той е с тежък хеморагичен инсулт, вследствие на аневризми, пише "24 часа".

Аневризмата е разширен участък по дължината на кръвоносен съд. На това място съдовата стена постепенно изтънява и се разслоява. Най-често в момент на високо артериално налягане се стига до пръсване (руптура) на аневризмата и се получава обилен кръвоизлив.

Ако е мозъчна аневризма - най-често в артериите в основата на мозъка, човек получава хеморагичен инсулт. Аневризми се образуват и в аортата. Независимо къде е аневризмата, пръсването й е спешно животозастрашаващо състояние, чието овладяване и лечение е много трудно.

При Цонев се обмисля мозъчна интервенция, но той първо трябва да бъде стабилизиран. Периодично се провеждат образни изследвания и консулти с неврохирурзи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase