Снимка: Reuters, архив
fallback

Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, но под 10 на сто от тях търсят правосъдие. Това показват данните на Алианс за защита от насилие, основано на пола.

От организацията настояват при телесна повреда домашните насилници да бъдат съдени от държавата, по Наказателния кодекс.

Необходима е промяна в Наказателния кодекс, когато на жертвата е нанесена  телесна повреда насилникът да бъде съден от държавата, каза Геновева Тишева, председател на Алианс за защита от насилие,основано на пола пред БНР.

В момента жертвите подават тъжби чрез граждански дела по Закона за защита от домашно насилие и предприеманите мерки са само временни.

Така че в крайна сметка при тежките случаи жените просто не търсят властите, защото знаят, че насилникът ще бъде освободен и срещу него няма да последва наказателна процедура.

Според Тишева единственият начин да се променят нещата е държавата да поеме ролята на съдник, а не жертвата.

Нужно е да има и засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие, както и да има  дългосрочно обучение на адвокати, съдии и прокурори за спецификата в тези случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Lilyt

преди 7 години

Скуби Ду,като започнеш да си опикаваш обувките е добре и ти да почнеш да пикаеш клекнал.

46

до Ели

преди 7 години

Права си-полицията по презумпция приема, че е нормално мъж да бие жена си и дъщеря си и обикновено се бави и дори не докладва за това.Всички мъже са еднакви!Кажи му "мъж" и не го обиждай повече

45

Ели

преди 7 години

Тук се коментират само случаи на насилие на мъже спрямо съпругите им. А спрямо дъщерите си?! Не знам каква е статистиката в този случай (нямам предвид сексуално посегателство, а чисто физическо малтретиране - побоища, унижение, психически тормоз и т.н.).Нима мислите, че в тези случаи жертвата е повече подкрепена?! Ако не бях преживяла лично кошмара с моя баща и пълното усещане за безпомощност да потърсиш защита в нашата нехуманна държава......често съм стигала до мисли за самоубийство от безисходица. Убедих се, че на насилието у нас се гледа като нещо нормално, а жертвите са оставени на п

fallback