Снимка: bgonair.bg

Деца и възрастни хора - това е основното население на град Неделино. Десетки деца са оставени на грижите на своите баби и дядовци, докато майките и бащите им са на гурбет най-често в Испания и Германия.

Масовото изселване се наблюдава последните години. Местните страдат за подрастващите, които така няма как да получат нужното възпитание. Но е факт, че именно гурбетчиите издържат града - мъжете са ангажирани основно в строителството, а жените работят като сезонни работници най-вече през летните месеци.

"Знаете, че едни подрастващи деца без родителски контрол са податливи на изкушенията на съвременното общество и това е пагубно за тях, но тук всички се познаваме и когато видим, че някой прави нещо нерегламентирано, прави впечатление", коментира кметът на Неделино Боян Кехайов пред Bulgaria ON AIR.

Преди месец три млади българки загинаха при жестока катастрофа край испанския град Авила. И трите са от Неделино. Децата, които останаха без майки, още не осъзнават случилото се и живеят с мисълта, че жените са на работа.

"Тази трагедия, която сполетя Неделино, много пагубно се отрази. Наложи се да работим с психолози със семействата на децата", обясни кметът.

Мария днес работи в Общината. Но нуждата от пари я праща за няколко години в Испания, далеч от детето си.

"Много беше трудно и единствено нуждата от пари ме спираше да не си хвана куфарите и да си тръгна", разказа Мария.

Преди 11 г. Валентин е студент и чертае бъдещето си в България. Неочаквано обаче печели зелена карта и заминава за Чикаго. Вече живее там, идва в Неделино 1-2 пъти годишно. Не съжалява за направения избор.

"По-лесно е в чужбина. Тук всичко е корупция и шуробаджанащина", смята той.

Елена се надява да не й се налага да живее в чужбина, за да не се отделя от сина си.

"Обстоятелствата понякога налагат децата да растат с бабите и дядовците си. За жалост е така и голяма част от хората вече живеят по този начин", посочи Елена.

Високата безработица е един от основните проблеми в Неделино. Голяма част от населението е на над 54-годишна възраст. През лятото градът се оживява, защото онези, които го издържат, идват да си починат и да видят децата си.

Вижте още в репортажа на Ива Григорова и Петър Джанаваров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase