Снимка: Булфото, архив

Децата бежанци, които не са придружени от възрастни, са около 150 по данни от миналата седмица. Броят им обаче непрекъснато се променя, едни идват, други заминават.

В центъра за бежанци в кв. "Военна рампа" за няколко месеца са регистирани над 500 деца. Оказало се, че до август почти всички от тях са напуснали центъра и никой не знае къде са, каза омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия по темата.

От началото на 2016 през страната ни са минали над 2300 деца, които са били без придружител.

В повечето случаи, след като бъдат заловени, на децата им предлагат да подпишат декларация и да бъдат настанени в центрове.

Според Манолова това е на ръба на закона, защото в него е записано, че те трябва да са в места със специални условия за малолетни и непълнолетни, каквито обаче няма.

В повечето случаи ги настаняват в отделни стаи, а след това спят в общи помещения с други чужденци.

При срещите си такива деца Манолова разбрала, че те чакали каналджии, които да ги заведат до Западна Европа.

Затова според омбудсмана установяването на произхода на децата трябва да се прави на максимално ранен етап, да има база данни за всички такива деца, както и да бъдат настанявани в подходящи условия.

Важно е да бъдат информирани за правата им и всички рискове, които крие незаконното минаване на границата, смята тя. Представителството на непридружените лица е изключително важно, според Манолова.

В тази насока отношение трябва да има и местната власт, защото именно според закона задължението е вмененено на кметовете, а това не е добра практика. Всеки кмет действа по различен начин, отбеляза омбудсманът.

Например кмет на столичен район е определил куриер на общината да бъде представително лице. Той обаче напуснал, защото трябвало да се подпише за тежка медицинска интервенция на едно от децата. В момента в този център няма представител, който да представя техните интереси, обясни тя, цитирана от БТА.

Манолова предлага законова промяна, с която да се даде възможност на НПО да определят представители на тези деца.

Освен това трябва да има ясни критерии кой може да е техен представител. По думите на Манолова сега това може да е всеки в общината - от хигиенист до заместник-кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase