Снимка: Булфото, архив
fallback

Един строителен обект в кв. "Манастирски ливади" е бил напуснат масово от работещите през дупка в оградата при влизане на контролните органи на ГИТ.

От трудовата инспекция информираха за резултатите от направените днес масирани проверки в строителството в София.

Девет екипа от ГИТ са проверили през деня 20 строителни обекта в 38 предприятия. На проверените обекти са заварени да работят 190 работници.

При проверките са установени около 160 нарушения.

От тях 64 са свързани с липсата на обезопасяване от падане от височина, срутване на земна маса и др. Нарушенията, свързани с електробезопасността са 28. Нарушенията, свързани с непровеждане на всекидневния инструктаж, са 8.

В проверките сутринта се включи и социалният министър Зорница Русинова.

По повод на масовото напускане на работници, от ГИТ обясняват, че фактът, че строителните обекти са открити и с много възможности за изход, които позволяват работещите да ги напускат бързо, е идентифициран като проблем на контролната дейност.

Поради това е въведена практика обекти, за които има съмнение, че се напускат умишлено от работещите, да се проверяват почти всекидневно след първото посещение.

Наблюдава се тенденция в тези случаи да се сключват договори с работниците, дори към момента на проверката те да не са били установени на работните им места или установените без договор на обекта да са били единици, допълват от ГИТ.

Спряно е строителството, до отстраняване на нарушенията, на три от четирите сгради на един строителен обект в кв. "Манастирски ливади".

 Принудителната административна мярка е предприета заради необезопасени контури на етажните плочи и на отвори на конструктивни елементи, което създава риск от падане от височина. Общо при проверките през деня са спрени 10 необезопасени обекта, машини, съоръжения, работни места, дейности, които крият риск за живота и здравето на работниците.

Установени са 9 случая на хора без сключени писмени трудови договори. При проверките днес в София най-честите установени нарушения са идентични с тези, които се установяват при контролната дейност в строителството като цяло и са свързани с това, че не са осигурени безопасни условия при работа.

За седемте месеца на годината контролните органи на ГИТ са извършили 2907 проверки в сектора от общо 29 149.

Установените нарушения на проверените обекти в строителството са 13 488 от общо 133 101 за периода. По осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд нарушенията на строителните обекти са 7248.

Тези, които касаят трудовите правоотношения - възникването им, разпределението на работното време, отпуските и почивките, заплащането на труда, са 6165.

За отстраняването на установените в строителството предписания са предприети 12 840 принудителни административни мерки. От тях 12 727 са задължителни за изпълнение предписания, които позволяват на работодателите да изпълнят изискванията на закона, без да търпят финансови санкции за това.

Издадени са 67 от общо 268 акта за спиране на необезопасени обекти, машини, съоръжения, работни места, дейности, които пряко застрашава живота и здравето на работещите. Всеки четвърти акт за спиране е бил в строителството, констатират от ГИТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 7 години

"В проверките ... се включи и социалният министър Зорница Русинова" ?!?Е, защо? Английският филолог иска да разбере, с какво се занимава М-во на труда и социалната политика, което оглавява от месец, след като години е работила по европейските фондове. И защо изобщо са нужни огромни дирекции по европейските фондове към министерствата? Хората там разбират само от финансиране. Защо Горанов не ги събере в една Агенция към МФ? А не да отнемат щат от така потребните политики за отраслите!

5

мижи да те лажем

преди 7 години

Оправдаха си заплатите инспекторите, поне до Коледните премии...

4

Анонимен

преди 7 години

Инспекторите откриха '"топлата вода" всичко се знае,но не се вземат никакви мерки,както каза и друг" прах в очите". Фирмите задължават хората да лъжат!!!

fallback