Снимка: Reuters, архив
fallback

Ако турският президент Реджеп Таип Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това коментира бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред BTV.

Oще по темата

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество. От една страна, има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална религия. От трета страна пък са кюрдите.

Според Йовчев при опита за преврат е имало два възможни варианта, по които да се развие страната - или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое – силово да наложи волята си. "Няма как да очакваме, че в Турция нещата ще се развият така, че ще имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта", заяви той.

По думите му ЕС за пореден път демонстрира политическа немощ.

"В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война", припомни Йовчев.

"Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни", предупреди бившият МВР шеф.

"Между 4000 и 20 000 джихадисти са навлезли с бежанския поток", заяви още Йовчев. Затова според него трябва да се ограничи и постави под контрол миграцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 7 години

Като гледате Сирия Ирак и Либия те са в категория " по добре"според автора,защото са без омразните им президентиVМалоумно .Този арестува толкова,колкото без него биха се избили.И нали не забравяте ,че Турция и Бългалия са с гранична бразда , а това трябва да ви накара да не говорите глупости.И в Египет беше така и още никой не не отишъл да се поразходи ,това е сигурно.

52

От 60 до 62

преди 7 години

Живея в Турция, но не съм турчин. А ти си мохамеданин, който дори не е стъпвал в Малко Търново... иначе се правиш на милиционер от Мардин :)))) ай сиктир, достум! Ай сега ми кажи кои са турските сайтове, в които можеш да си коментираш на воля????? Опа, няма дори един такъв. Уважавай българите, че ако не бяха те - сега щеше да се намираш в некое кюрдско село да береш инджири при змиите!

51

Йон

преди 7 години

Глупости Йовчев! За България е по-добре ердоган да бъде отстранен, независимо от краткосрочните турболенции, защото оставането му на власт в дългосрочен план е много вредно и опасно. Защо? Защото ердоган е силен лидер който отхвърля гнусните и морално деградиращи и сатанински западни "ценности" и прави турция силна, нашите политици пък следват прогнилите западни "ценности" и правят България слаба.Съответно правилния път е България да действа като ердоган и да отхвърли гнусните западни извращения

fallback