Снимка: архив Булфото

Държавата се ангажира да забрани риболова в районите, в които има популация на делфини. Това бе обявено след среща между еколози с премиера Бойко Борисов, министъра на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева.

Още по темата

Повод за решението е все по-големият брой умрели делфини по Черноморието. От началото на годината досега по крайбрежието ни са открити труповете на 108 делфина. 77 от случаите са по Южното Черноморие, обобщи тъжната статистика екоминистър Ивелина Василева.

До една седмица Министерството на околната среда и водите ще даде точни данни къде в Черно море има популации и миграция на делфини. Ще се предприемат и незабавни мерки срещу бракониерството по морето.

Десислава Танева обясни, че предстои да бъдат направени промени в Закона за рибарството и аквакултурите. В работната група ще бъде включен и неправителственият сектор. С новите текстове ще се въведе ограничение за всички видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие.

"Предвиждаме и задължение мрежите да бъдат оборудвани с акустично устройство", каза земеделският министър.

Тя обясни, че така малки делфинчета ще избягват мрежите и няма да се задушават в тях.

Тези от рибарите, чиито мрежи са предназначени за запазване на делфините и не са опасност за живота им, няма да бъдат санкционирани. С промени в Закона за рибарството също ще се търси превенция срещу бракониерството в морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase