Снимка: Булфото, архив

Грозде, пъпеши и диня. С такава плодова трапеза дядо Добри посрещна 102-рия си рожден ден.

Живият светец от Байлово е роден на 20 юли 1914 г., а за празника си е в ботевградското село Скравена.

"Там е при една от дъщерите си, която се грижи за него. Замина там преди две седмици. Дотогава за него се грижеше другата му дъщеря Богдана, която живее в софийското село Елешница", споделиха пред "България Днес" от най-близкото обкръжение на благочестивия столетник.

А Богдана пътувала до Скравена за рождения ден на баща си, за да му занесе най-любимите плодове.

"Зарадва се като малко дете, защото много ги обича. Хапва ги с удоволствие всеки ден, ако ги има. Там остана и за рождения си ден. Най-близките му хора знаем отлично, че той изобщо не си обича рождените дни и по никакъв начин не ги празнува.

Така е и тази година. Ако му кажем, че сме му приготвили изненада с празнична трапеза, на мига той ще тръгне за друго място или ще помоли да го закараме в манастир, параклис или при близък човек от семейството", разказаха хората около дядо Добри.

Близките на стареца споделиха, че той е в отлично здраве, имал проблеми само със слуха. И добавиха: "Дядо Добри казва, че България е на Бог кръстена. И че родината ни ще тръгне нагоре, когато започнем да правим безкористно добро на другите и да не търсим отплата. Когато спрем да гледаме в чуждата паница, което вършим все по-често. Когато спрем също да гледаме и само в собствената си паница и да не уважаваме другите. Прави добро и ще ти се върне добро, казва той. И наистина трябва да се замислим над думите му!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase