Снимка: Wikipedia
fallback

На 18 юли се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Той е роден в град Карлово. В много бедно семейство, в което твърде млад му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му.

Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, но не след дълго напуска храма. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия.

Там той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Васил Левски е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

С поднасяне на венци и цветя ще започнат събитията по случай рождението на Апостола на свободата.

В 9.00 часа ще бъде отдадена почит пред паметника на Левски в Ловеч, а час по-късно - в Къкринското ханче, като ще бъде представена неговата обогатена експозиция. След това в читалището в село Къкрина ще бъде излъчен документалният филм от откриването на музея през 1931 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Бургас

преди 7 години

"Аз Васил Лъвский в Карлово роден, от българска майка юнак аз роден, не щях да съм турский и никакъв роб, същото да гледам и на милия си род." "Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско." - Васил Левски, 1871 г.Поклон, Апостоле! ПОКЛОН!!!

11

анонимен

преди 7 години

До до 555: Това не е гербераст ,а турски ***.Не ги ли различаваш?Всички ,които наричат Левски терорист са турци. Те го мразят,и има защо,но ние защо се делим на бесепари,атакисти и др.когато се отнася за героите на България?Те за всички нас си дадоха живота,без да правят разлика кой какъв е.Всички да благоговеем пред делото на Левски !!!

10

мнение

преди 7 години

до 17Не е задължително руснаците да са запознати с делото на Апостола. Важно е ние да го почитаме. Много не разпознават Неру в България, но това не означава, че в Индия е непознат.Апропо, имайте уважение към родината си - пише се с главна буква България.

fallback