Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и с леко колебание в последните месеци.

Ако утре има референдум за оставането ни в ЕС, 61% ще гласуват "за", 20% " против", а 19% ще се колебаят.

Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение в рамките на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 796 души в цялата страна между 1 и 7 юли – дни след британското решение за напускане на Европейския съюз, съобщиха от социологическата агенция.

Излизането на Великобритания от ЕС може би дори е накарало българите да оценят Евросъюза.

Тествано е твърдението "Европейският съюз скоро ще се разпадне". 46% отговарят отрицателно, 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново е било тествано това твърдение. Тогава по около една трета са отговаряли с "да" и с "не".

Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да "се хванат" за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.

В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията – макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%.

Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително, посочват социолозите.

Данните от сходен въпрос дали България трябва да остане част от ЕС в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни ни нареждат сред сред "най-еврофилските" народи в ЕС – 82% са дали отговор "да".

Сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. 

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Меркел Акбар

преди 7 години

Галъп ли сте гугутка ли сте,да вземете по един камък и да отивате да скачате от Аспаруховия мост.Айде

100

Анонимен

преди 7 години

не само в ЕС,където и да ни предложат да бъдем - ще сме съгласни,щото сме на дъното отдавна и за сламките ще се ловим

99

Трябва

преди 7 години

Трябва СТО ПРОЦЕНТА да ИСКАТ ИЗГОНВАНЕТО НА СЛУГИТЕ НА САЩ и НАТО ОТ ЕВРОПА.

fallback