Снимка: Булфото, архив

Не са постъпили оплаквания от туристи заради полицейското присъствие по морето, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова от парламентарната трибуна.

Министърът заяви, че за да се улесни процедурата за подаване на сигнали от чуждестранни туристи за извършени престъпления, в районните управления по морето са въведени типови бланки, които са преведени на немски, френски, английски и руски.

Още по темата

Сред другите мерки Ангелкова посочи - достъп до преводачи, възможността за бърз достъп на представители на консулските служби, улесняване на процедурите за заплащане на такси.

Тя подчерта, че мерките, свързани със сигурността и безопасността на туристите, са от основно значение за избор на дестинация.

По думите й има увеличение на постъпленията в държавния бюджет, благодарение на съвместните действия между вътрешното министерство и контролните органи.

Ангелкова цитира данни, според които за януари - май има ръст от 14 на сто на туристите, като само за област Добрич увеличението е 34 на сто, за Бургас - 18 на сто, за Варна - 23 на сто.

"Записванията до момента показват очакван ръст на всички водещи целеви пазари за страната заради мерките, които министерство предприема, за да популяризира страната като туристическа дестинация", каза Ангелкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase