Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Хората, заемащи висши държавни длъжности, вече задължително трябва да имат висше образование. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за администрацията, внесени от депутата от ГЕРБ Методи Андреев. 

Така изискването за университетска диплома влиза в сила за областните управители, заместник-областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии. 

От днес висшисти задължително трябва да са и изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.  

Висшите чиновници без висше образование получиха нарицателното име "калинки" по името на скандалния бивш шеф на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Малко след назначаването й през 2009 година започнаха да се появяват информации, че тя няма висше образование, макар да показа дипломи, че е завършила университет по икономика в Берлин. 

Няколко години по-късно, през 2012 г., Калина Илиева бе осъдена условно след като призна, че сама е фалшифицирала дипломата си и подписите на двама немски професори в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 7 години

Вече няма калинки.направо са бръмбари.

22

Професор по икономик

преди 7 години

То имаше един шеф на футболен клуб с образование - професор по икономика. Какво стана накрая с футболния отбор? Сещате ли се? Фалира!

21

Анонимен

преди 7 години

Как се провеждат конкурси за държавни служби.Директорът Х е получил обаждане от братовчеда, че племенникът завършва скоро и хоп... ето ти конкурсче за детето. Ама това, че има по-добри кандидати, че въпросният племенник е *** като ***... подробности! Конкурсът е ЗА НЕГО! И съответно той го печели дори да има 100 по-подходящи.Та с диплома или без пак ще се правят конкурси за нашите хора., а ние нека си мислим, че нещо се е променило.

fallback