Снимка: bTV

Айри Мурад е общински съветник в Пловдив. 38-годишният политик се прочу с резултатите си от матурите – по български език 2,63, а по философия – 3,13. Въпреки отговорния си пост, оказва се, че Мурад на практика е неграмотен.

На въпроса дали не му е удобно от неграмотността, Мурад отговаря така: "Не, защото аз съм упорит човек и ще се науча".

По думите му политиците трябва да не лъжат, да са отговорни и да са образовани. Според него отговарял на всичките тези условия. Завършил е средно образование – макар и на 35 години, вечерно, а и макар да му липсва матурата по български език.

Според обяснението му не чел достатъчно за изпита, но наесен щял да го вземе.

Преди да се отдаде на политиката, бил ходжа. "Дърпа ме политиката и затова реших да участвам", разказа Мурад пред bTV. 

Истинската история на общинския съветник от Реформаторския блок, избран с преференциален вот, най-вече от "Столипиново", е малко по-различна.

"Да, от партията на Касим Дал съм. Той ми е приятел. Вкараха ме в групата на Здравко Димитров и от там бях по преференция, избраха ме с 350 гласа. Кварталът удари рамо, нашите. Имаше малко грешки, защото знаете, че са малко неграмотни", казва Мурад.

"Аз най-вече искам да помагам, защото има много проблеми в "Столипиново". Обещах, че каквото зависи от мен в "Столипиново", ще го оправим. Обещавам смело, да", споделя още Мурад.

За политиката казва следното: "Ние сме си реформатори. Макар че сме от турска партия. Не турска, ами повече турци сме", добавя той, разбрал, че етническите партии са забранени от закона.  

Мурад казва, че е роден в България и е българин с турски произход, но говори турски и се чувства турчин. Казва, че повечето хора в махалата били като него.

"Ако сега сме 70 хиляди, след 10 години ще бъдем 80 хил. Защото много бързо се развиваме", споделя общинският съветник.

Съпругата на Айри – Зейнеб, е на 28 години и не работи, тъй като Айри е против. Аргументът: "Защото при нас е така. Искам да е вкъщи. Да е като домакиня. Така мислим. Жената е за вкъщи".

Зейнеб казва, че е доволна от живота си. Относно плановете им за почивка – нямало да е море, тъй като не можело да се носят бански. 

Всъщност Зейнеб е покрила главата си само преди две години. Мурад пък признава, че докъм 12-тата си година е бил християнин. Сега обаче ислямът бил на мода – както в квартала, така и в България, така и в света.

"Има време, когато носиш само дънки. После хвърляш дънките, носиш рокля. И аз така усещам, че сега е времето на исляма", направи сравнение между модата на дрехите и модата в религиите той. 

Айри Мурад планира да завърши и висше образование. Съпругата му го вижда като лекар. Двамата заедно планират да имат дете. Докато им се роди ще се кандидатират за приемни родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase