Снимка: архив, Булфото
fallback

Руснаците не са славяни, а викинги. Това обяви проф. Божидар Димитров пред BTV.

"Това гласи така наречената нормандска теория за произхода на руснаците. Идват от Швеция надолу. Спират до езеро Ладога, а някои от тях продължата надолу до Киев, където правят Киевска Русия. Дори Хитлер е смятал, че викингите са по-добра раса от арийската. Тогава той е мислел, че руснаците са славяни", каза Димитров.

Той разкри, че е подарил на рокерите от групата "Вълците на Путин" икона на Хан Тервел. "Аз съм радетел и работя за културно-историческия туризъм. А тази група обикаля Балканите, за да се запознава с подобни места - да се поклонят пред гробове на исторически личности, да се запознаят с историята на съответната страна. Подарих им иконата, за да се заподзнаят още по-обстойно с българската история", заяви още професорът.

Запитан кой от нашите съвременници според него трябва да бъде канонизиран, Димитров отговори: "Отец Боян Саръев, но нека е жив и здрад. Той върна над 150 хиляди мюсюлмани към християнската вяра". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

225

Никола Ников

преди 7 години

Продължение:Според сагата, за която стана дума, техният водач Торир Хелсинг уверил разгорещено императора, че той и хората му ще се хвърлят даже в огъня заради него. Йоан II Комнин, наречен отново "Кирялакс", ги насърчил, като им напомнил и за покровителството на "техния" св. Олаф. С неговите молитви 450-те "веринги" със своите секири разсекли "крепостта от талиги" и разгромили "варварите".

224

Никола Ников

преди 7 години

И още за норманите:"Норманите играят голяма политическа, военна и културна роля в средновековна Европа и дори в Близкия изток. Те са известни с войнолюбивия си дух и впоследствие с християнската си набожност и стават горещи привърженици на католицизма, който възприемат[5]. Бързо възприемат романските езици на земите, в които се заселват, като техният диалект става известен като нормански или норманско-френски, важен литературен език.

223

Анонимен

преди 7 години

Те показват обич към боевете, придружена от почти безразсъден кураж и хитрост и ловкост, които вървят ръка за ръка с нечувана подлост. В своята експанзия в други части на Европа, норманите си създават репутация на хора, способни на дръзки подвизи, в които често само неколцина мъже побеждават многократно по-многоброен враг. Ненадминат капацитет за бързо придвижване по море и суша, използване на брутална сила и предвидлив усет за употребата и стойността на парите са все черти, които характеризира

fallback