Снимка: архив, Ройтерс

С около 10 на сто средно се повишават сметките за ток през лятото. Това показват данни на едно от електроразпределителните дружества, съобщи БНР.

 
За да намалим сметката си за ток и да запазим електроуредите си, по време на лятната отпуска може да ги изключим от мрежата, обясни Маргарита Нашева от енерегодружеството, обслужващо Западна България. Тя уточни, че включените електроуреди консумират електроенергия, дори когато не се ползват, а са просто в режим на готовност.
 
"Знаете, че с повишаването на температурите, в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия нараства, тъй като в почти всеки дом или офис има климатик или вентилатор", коментира тя. 
 
Нашева коментира и традиционните за сезона летни бури с тръмотевици. По думите й опасността за уредите тогава е реална. 
 
"Когато хората ги няма, най-лесно е те да изключат компютри, телевизори, които няма да се ползват. Много по-трудно е, разбира се, да се изключи хладилникът, защото той обикновено е свързан и с работа на фризер", призна тя.
 
По-модерната и фина техника обикновено е по-чувствителна и евентуални сривове по мрежата най-вероятно ще засегнат именно нея. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase