Снимка: Булфото

"Ако ни наричат рокерите на Путин, може само да се гордеем с това. Асоциират ни с президента, той наистина е велик лидер", каза Андрей Добровски от "Нощни вълци", които в момента се намират в София.

Той обясни, че идва за първи път в страната ни, но счита това свое пътуване за празник, а България за откритие. Що се отнася до инцидентите, той обясни, че те са го огорчили, защото става въпрос за светла акция.

"Не зная кой участва в тях, но ни се обадиха да ни предупредят, че ще има провокации. Ако има хора, които са против славянския мир, то той излиза на протест. А хората, които са против мира, са безумци".

По думите му, акцията на "Нощни вълци" не преследва никакви политически цели. Идеята е да обединява хората.

Още по темата

Появата на рокерите в България безспорно предизвика вълна от емоции. Посрещнаха ги бурно – както техни привърженици, така и множество протестиращи, които не приемат като толкова добронамерен гастролът им из страните.

А според "Нощни вълци" идеята е да обиколят мирно Европа, за да отдадат почит към загиналите руски войници. Били са вече в Троянския манастир, където игуменът ги посрещнал с малка троянска сливова. Те не пили от нея, тъй като били с моторите, но усетили уханието й. Качили се и на Шипка, където българските рокери им припомнили събитията, които са се случили там.

Твърдят, че никой не стои зад гърба им и не защитават ничии политически амбиции. Намират идеята за обединяване на славянството за важна и значима.

След като гостуването им в Бургас премина под съпровода на 16 ареста, то в столицата те бяха приети топло и посрещнати с хляб и сол. Българските рокери, които съдействат за гастрола им разказаха как заедно са засадили две липи – символ на единството на славянските народи.

"България е първата страна, в която идваме в рамките на южния ни маршрут, каза още Андрей и разказа какви са трудностите при един такъв дълъг път. От една страна шофирането, силното слънце, както и срещата с хората, които не ги приемат безусловно. Той благодари на българските мотоклубове за топлия прием, за организацията, за безопасността на движението и допълни, че "Нощни вълци" са против агресията и войната.

"Опитват се да ни разделят. Когато славянското общество живее в мир, то със сигурност става въпрос за един силен съюз", обясни той и допълни - Ние не сме политици, а мотоциклетисти. Искаме да съхраним мира в нашето бъдеще, за нашите деца".

Той посвети това пътешествие на своето семейство и сподели, че иска децата му да живеят спокойно със своите съседи и славянските народи.

По време на срещата мотористите подариха своя флаг на българските рокери, на който е изобразена липа, чиито стволове символизрат миналото на славяните.

"Възникват въпроси как да се промени тази история, това са опити да сломят дървото. Нашето обединение не е само диалог с хората, но съвместна работа с проповедниците, с представителите на градовете, с мотоциклетистите заедно да говорим", каза още рокерът.

Две икони са подарили руснаците у нас – една в Бургас и една на Троянския манастир. От българска страна те също получиха икона на Свети Тервел като символ на толерантността на славянските народи от името на Божидар Димитров, който бил изключителен фен на "Нощни вълци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase