Снимка: БТА
fallback

Референдумът във Великобритания от края на миналата седмица, който реши Обединеното кралство да напусне ЕС, предизвика истинско икономическо и политическо сътресение на Стария континент.

Преди ден лидерите на страните от ЕС се събраха на среща на върха в Брюксел, на която трябва да бъдат взети важни решения за бъдещето на съюза и за процедурата на напускане на Великобритания.

Oще по темата

Тази сутрин пък лидерите на ЕС се събраха в Брюксел за първи път без британски представител, за да преосмислят бъдещето на своя съюз и да го предпазят от разпадане след безпрецедентното гласуване на британците да го напуснат.

Британският премиер Дейвид Камерън напусна Брюксел късно снощи, без да представи ясен план как да стане "разводът" на Лондон с ЕС. Той отхвърли натиска от страна на повечето евролидери за бърз Brexit.

В разгара на драмата с Brexit-а Dnes.bg реши да попита своите читатели: Ще тръгне ли ЕС към разпад заради Великобритания? В традиционната ни анкета участие взеха точно 3004 души.

Резултатите сочат, че близо една трета от читателите (32%) не са оптимисти за бъдещето на съюза след последните събития и предричат, че ЕС върви сериозно към разпад.

Други 22% посочват, че съюза няма да се разпадне, но съвсем скоро ЕС няма да е това, което познаваме в момента.

Пълните оптимисти за бъдещето на ЕС са 14% от анкетираните, които смятат, че точно в съюза е бъдещето на Европа и той ще остане стабилен винаги.

Близо всеки пети (18%) пък допуска, че един ден бъдещето на ЕС може и да бъде поставено на въпрос, но това със сигурност няма да бъде заради напускането на Великобритания.

Не липсват и тези, които не се вълнуват особено от ставащото след Brexit-a. 11% отчитат, че темата не ги вълнува особено, защото не са видели кой знае каква полза от Европа, а други 2% допълват, че в момента ги вълнува единствено Евро 2016 и това кой ще го спечели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Кукловодът

преди 7 години

Релно ЕС ще премине през лека криза . Все пак Великобритания стана една от топ3 икономики в съюза . Но истината е че Великобритания спъваше ЕС . Това си личеше все по-отчетливо от 2 години насам . Меркел и Оланд просто трсеха разумен начин да отстранят Великобритания от Политическата централа на ЕС . Сега ще е доста по-лесно да наложат Еврото . И една хипотеза . Само си представете ако Меркел и Оланд се разберат да договорият с Путин свободна търговия с Русия . Играта свършва . Германия+Русия ;)

76

Паметлив

преди 7 години

Откъде тръгнаха тия приказки за разпад,помните ли?Не са причина евроскептиците,които тогава бяха малобройни и никой не им обръщаше внимание.Всичко започна с похода за увеличаване на властта на Брюксел над националните държави.Започнаха да се месят за щяло и нещяло,на практика се опитаха да диктуват как да живеят всички.На съпротивата срещу това се отговори със заплаха за разпадане!Умират си на ината евробюрократите и това е!Иначе реални икономически причини за разпад НЯМА.

75

Шулц Шмайзер

преди 7 години

Никога досега ЕС не е бил по единен. Вчерашния ден го показа. Всички лидери на 27те говореха в един тон и то позитивен, в същото време безкомпромисен относно опитите на Великобритания да играе както тя си иска. Брексита явно е мощен катализатор за сплотяване. Рубладжиите пак ще пиинат една студена вода.

fallback