Снимка: Булфото, архив
fallback

От пациентски организации алармират за некоректни и неетични практики да се стимулират фармацевтите да препоръчват и продават по-големи количества от дадени медикаменти, за да се възползват от изгодни оферти за екскурзии в чужбина или почивки.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов е уведомен за тези практики, разпространени главно в големите вериги аптеки, каза пред БНР Пенка Георгиева от "Заедно с теб".

Те касаят основно продукти, които се купуват без рецепта.

От пациентската организация допълват, че има публична информация за това при закупуване на кои медикаменти над определена стойност се предлагат различни дестинации за пътувания на фармацевтите.

Здравето не е стока, категорична бе Георгиева, според която подобни практики ограничават правата ни на избор като пациенти.

"На нас ни предлагат не подходящото лекарство, а онова, което носи екскурзия до Италия или спа", посочи тя.

Георгиева алармира още, че безплатните мостри на различни продукти, които влизат в аптеките, са незаконни, защото не се заприходяват никъде и тези практики навлизат както в сивата икономика, така и в нарушение на Закона за счетоводството.

Освен това фармацевтите ги продават на пациенти, което дори е опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Пациент

преди 7 години

Крайно време е да се забрани постоянното посещение на представители на различни аптечни фирми в лекарските кабинети. Всяко посещение нарушава часовия график на пациентитите, но пък за това носи екскурзийка безплатна на доктора. Най-нахалната и устата докторка в Смолянска област ендокриноложката д-р Емилия Апостолова и шеф на отделение ,обиколи света от Австралия до Америка и къде ли не!

21

21

преди 7 години

Поправям се не казва той иска да се махне обаче пак ще е водещ

20

Ааа

преди 7 години

да не забравя да ви напомня - някой от вас интересува ли се какво ядат децата му в яслите и градините? И НА КАКВА ЦЕНА??? Щото имате право, да видите фактурите и да участвате, когато се приемат ***, дето ги ядат децата ви!!!! НАМРАЗИХ ВИ! ЗАРАДИ ПРОСТОТИЯТА ВИ!ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ПОЛОЖЕНИЕТО!!!

fallback