Снимка: Булфото, архив
fallback

Въпреки че вече два пъти Комисията за защита от дискриминация оправдава режисьора Андрей Слабаков, които ядоса с изказванията си ЛГБТ активисти, на 28 юни отново ще се занимава със случая.

Причината е, че съдът за пореден път върна казуса в КЗД, защото не се съгласи решението на комисията да оправдае режисьора.

Казуса е още от 2011 г. Тогава ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев попадоха жалба в КЗД, защото се почувствали дискриминирани от изказване на Слабаков в тв шоу, което вече не съществува.

Според жалбоподателите режисьорът посочва нехетеросексуалните като група лица с доказано увреждащи здравето практики, като тютюнопушенето и наркоманията, и по този начин внушавал, че хомосексуалността е порок и сама по себе си е вредна за здравето.

И още - твърдял, че гейовете разпространяват СПИН масово.

Подобни "оклеветяващи изказвания" според жалбоподателите насаждали предразсъдъци спрямо нехетеросексуалните, подбуждали към неравно третиране, представлявали враждебна реч и тормоз.

Жалбоподателите обобщават, че "висок риск от инфектиране с ХИВ носят не хомосексуалните (и/или бисексуалните) като цяло, а мъжете, които упражняват определена сексуална практика без съответните средства за безопасност, която група е далеч по-тясна и неидентична с групата на хомо- и бисексуалните хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

blackbox

преди 7 години

много неграмотно написан текст.

43

?

преди 7 години

И кое в изказването му за *** не е вярно?

42

Българин

преди 7 години

хомосексуалността е духовна и ментална болест - деструктивно състояние с мащабен поразяващ ефект както върху индивида така и върху цялото общество. хомосексуалността и нейното насаждане е насочено срещу Българските национални интереси и национална безопасност и срещу екзистенциализма на българското общество.

fallback