Снимка: bTV
fallback

Семейство Цветини живее в наследствения си дом вече 50 години. Земята била купена от бащата на Йордан, а къщата – построена с усилията на Рисимка и Йордан, още докато били младо семейство.

И всичко било безоблачно в продължение на десетилетия. До 2011 година, когато за вече възрастните инженер и счетоводителка започва истинското ходене по мъките. Получават писмо, че къщата им е незаконна. Новината идва като гръм от ясно небе.

"Имаме документи, имаме удостоверение за търпимост, нотариален акт за земята, преотредена е земята, абсолютно всички неща имаме и са узаконени и ние не знаем защо става всичко това нещо", разказва Рисимка пред bTV.

Оказва се, че липсвал документ, който да докаже, че бащата на Йордан е плащал данъци на имота.

"Баща ми през 1963-та година е внесъл декларация, в която е декларирал имота, в която е декларирал къщата, имота тук и всичко е декларирано", категоричен е Йордан.

След месеци издирване и размотаване между различни институции - липсващият документ е открит. И главният архитект на Симитли издава документ за търпимост на имота. Казал им, че няма от какво да се страхуват.

Но проблемите не свършват. Пристига заповед за събаряне на къщата и предложение от социалните за временен подслон на семейството.

"Ние нямаме друг дом, ние сега двамата трябва да излезем на Е-79 на улицата и там да седим. Те казаха: "Има дом за бездомници, само временно да ви настаним, има на още две-три места, а багаж не ни интересува къде ще сложите”, това ли заслужаваме на тези години ние на стари години да ходим в дом за бездомници?", възмущава се Рисимка.

От архитектурния отдел на общината потвърдиха, че всичко тук е в съгласие със закона. А Рисимка не спира да си задава въпроса как никой не закача стотиците незаконни къщи в ромските квартали, а всеки момент домът им, граден с години, ще бъде изравнен със земята.

А от ДНСК мълчат по въпроса. Семейството обаче е решено да си търси правата по съдебен път и чака решението на съда. Стига да не е твърде късно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Шаран БГ

преди 7 години

Къде се намира този имот? Улица ,? Рано или късно ще се разбере на кой *** му е харесало мястото! Той може и по друг начин / инфаркт, инсулт/. Сигурно има и трети, и четвърти способ да заграби имота, ама този, чрез "властта",му се е сторил най-сигурен. Ами коя е тази община, която не си пази сто години данъчен списък 1, както е по закона за Архивите. И там всеки чиновник като разгърне,ще види- плащан ли е данък-сгради за този имот или не? Защо отделния човек отново доказва, че не е камила

15

циник

преди 7 години

Семейство Цветини: 1. Самоопределете се, като РОМИ. 2. Немедлено сезирайте БХК, Амнести интернешьнал и Хюманс Райт Уоч. 3. Намерете си адвокат и съдете България в Страсбург.4. Уведомете Правната Комисия на ЕС.5. Дайте интервюта по всички телевизии, радия и печатни издания.

14

УЖАС

преди 7 години

Ужас!

fallback