Снимка: БТА, архив

Общините вече ще вземат решения за съдбата на местните паметници на културата. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за културното наследство.

Ремонт, реставрация и други намеси в ценните обекти от местно значение, които представляват по-голямата част от паметниците на културата, вече ще се съгласуват в шест общински администрации из страната, вместо в Националния институт за недвижимо културно наследство.

Мотивът на авторите на поправката от ГЕРБ, РБ и ПФ е да се преодолее бюрокрацията и решенията да се взимат по-бързо, за да бъдат спасени културни ценности от разрушаване.

Според общественици и специалисти обаче новият регламент отваря врата за корупция и крие риск от досъсипване на автентични паметници на културата, на чието място ще продължат да се изграждат кичозни крепости, шата, бетонни сгради.

Въпреки това с приетите промени в Закона за културното наследство парламентът реши да се създадат 6 звена за организация и координация на осъществяването на политиката по опазване на културното наследство.

Звената трябва да бъдат създадени в срок до една година от влизането в сила на този закон.

Съгласно приетите текстове, който реализира инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване без съгласуване с министъра на културата въз основа на решение на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, се наказва с глоба в размер от 5000 до 10000 лв.

Предвидената санкция за едноличен търговец и юридическо лице в този случай е имуществена в размер от 15 000 до 30 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase