Снимка: Булфото, архив
fallback

Социалните работници, заедно с подкрепата на неправителствените организации, са успели да предотвратят  изоставянето на 13 600 деца, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНР.

Според Националната стратегия за извеждане на децата от институциите всички специализирани институции за деца трябва да бъдат закрити до 2025 г. 

Шест години след приемането ѝ вече почти 6300 деца не живеят в специализирани институции, а в социални услуги, по-близки до семейната среда.

4200 деца са осиновени за последните 6 години.

Министерството ще насочи още усилия по отношение на превенцията на изоставянето и на ранното детско развитие, допълни Сачева.

Индивидуална оценка на развитието на 1182 деца с увреждания след преместването им от домовете в новите резидентни услуги, показва подобрение на състоянието им, обясни пък Трендафил Меретев, директор на Фондация "Лумос".

"Повече от 2 пъти и половина е нараснала тяхната лична самостоятелност. Помагат в домакинството в малката къщичка, грижат се за личната си хигиена, за личните си вещи, могат да правят избор  - коя дреха да си облече, а ако в магазин - какво да си избере като продукт, а в малката къщичка - как да си подреди личното пространство", разясни той.

Все още има деца под физическите норми, но се забелязва повишаване на ръста и теглото им, отчете Меретев.
Друга положителна тенденция е нарастването на посещаването на съпътстващи услуги – от 6% в домовете, до над 33.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Не го осуквайте

преди 7 години

Това е още един способ да се дадат пари на екзотичния етнос. Почти всички деца от тези домове са такива по произход.Дават ги в ромски къщи, а домакините лапват солидна сума заради това, че редом с техните 4,5 или 8 деца ще расте още едно.В последните дни прочетохме, че две такива сестри, живеещи в общо домакинство, са взели по едно ромче, като всяка една от сестрите се счита за отделно приемно семейство.Знаете ли колко пари си осигуряват по този начин тези две сестри? Доста над 1000 лв месечно

fallback