Снимка: архив Reuters
fallback

"Забраната за носене на бурка у нас ще породи противодействие", коментира бившият главен мюфтия Недим Генджев.

Според него забраната може да провокира обратната реакция – или да има повече жени с такова облекло, или законът въобще да не са спазва. Пред "Фокус" проф. Генджев уточни, че бурката не е традиционно облекло за мюсюлманите и с изключение на единичните случаи в Пазарджик, у нас не може да се види жена с подобна дреха.

"При нас всички жени трябва да носят кърпи, но лицето трябва да е открито. Косата трябва да е прибрана, ръцете могат да се виждат. Бурката е традиоционнo облекло за жените, които живеят в пустинята, защото пясъчните бури там ги задължават да си пазят устата и очите”, уточни проф. Генджев.

"Няма текст в Корана, който да задължава жените да закриват лицата си или да носят бурки. Аз съм живял три години в Сирия и там не съм виждал забулени жени с бурки“, каза още проф. Генджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Koko

преди 7 години

бурката не е традиционно облекло на хората обитаващи земите на българите. чрез това облекло се цели обезличаването на цяла една нация и дискриминира жените и следователно трябва да бъде забранено.

51

Анонимен

преди 7 години

През зимата никакви шалове около лицето и устата.Този закон нещо ми се струва доста ***.

50

Давай по-практично

преди 7 години

Този закон е нужен и ТРЯБВА да се спазва. Времето е такова - покрито с бурка същество може да бъде опасен терорист или уличен джебчия, *** го разпознавай, ако си нямаш друга работа.Няма логика в наше време по изкуствен начин да се налага у нас, сред някои социални групи, този тип средновековно покривало, което не се е носило по нашите земи дори в периода на османското владичество. Тогава кадъните са се прибулвали с по-големи по размер забрадки или с фереджета, бурка никоя не е носила.

fallback