Архив: Булфото

Внос в Европа на вируса Зика е възможен. До вчера внесените случаи бяха малко над 700 от хора, пребивавали основно в Южна Америка, заяви в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Страшното не е това. Неприятното ще бъде, ако започне вътрешен пренос чрез заразени комари в страните от Европа и най-вече, ако те достигнат до жени във фертилна възраст и бременни жени", допълни той.

По думите му симптоматиката на вируса е толкова леко протичаща, че заразеният няма да я отчете като заболяване. В 20-30% от случаите ще има лека температура, лек обрив, отпадналост, типичен летен грип.

"От чисто медицинска гледна точка Зика не е нещо плашещо", посочи Кунчев в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев. От вируса следва да се страхуват не само бременни, но и жени, които предвиждат забременяване.

Като по-рискови райони Кунчев посочи Малта, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Хърватска, някои от районите в България - долините на Места, Марица, както и по Южното Черноморие. По думите му вътрешна циркулация на Зика на континента няма.

Кунчев каза, че в България се намира комарът преносител - тигровият комар, така че условия има, но за момента е вносно заболяване.

"Случаите са не там, където климатичните условия са по-подходящи, а там, където потокът от хора, идващи от Южна Америка, е по-интензивен. За момента няма заразен човек у нас", допълни още той.

На въпрос трудна ли е диагностиката на Зика, експертът отговори, че чисто технически не е, но е невъзможно да се прави на голям брой хора.

Във връзка с бума на кърлежи и комари в страната, Кунчев каза, че поради дъждовете в страната се образуваха доста заблатявания, които са идеални за развитие на комарите.

"Не сме храна за кърлежите, те нападат селскостопанските животни основно", подчерта той.

По отношение на бактериалните инфекции, които се появяват след ухапване от кърлеж, експертът каза, че по-разпространени в страната са марсилска треска и лаймска болест.

"Ако седмица след ваденето на кърлежа, развием температура, това е признак за лаймска болест", посочи той.

Запитан дали ще има бум на заболяванията, пренасяни от кърлежи и комари, здравният инспектор обясни, че чак до епидемично състояние няма да се стигне, но тази година при марсилска треска и лаймска болест има увеличение с 20-30% в сравнение с предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase