Снимка: архив, Булфото

Калин Терзийски скъса партньорството си с издателство Сиела. Ето какво авторът на „Алкохол” написа на страницата си във Facebook.

„Аз издадох двайсет книги в издателство Сиела. направих доста за тях, работих упорито и ми се струва че създадох част от престижа на това издателство както и на българската литература въобще може и да греша, не знам може би трябва да решават други.”

В поста писателят обяснява още, че „Завистта и злобата са националния спорт на България”.

После допълва: „Но ето какво стана. Тези, за които работих така усилено в издателство Сиела, за които работих като миньор и като поет - обикалях страната и се опитвах да създам престиж на тая пуста българска култура... Сега се случи така, че когато им се обаждам - на директора Косьо, който смятах за приятел. На главния редактор Захари Карабашлиев, когото смятах за писател хаха на редакторчетата, които нещо там си бачкат, но не им пука за никаква литература, а за изкарването на парички от биографии на Наско Сираков... Те не искат да издават новите ми книги, те искат да печелят пари. И да бълват бездарни комерсиални плевели. Явно е така. Преди бяха сервилни и мили с мене, преди да ме оплюят медиите, което се случи, защото съм заживял с една от най-красивите българки”...

Още по темата

 Преди няколко месеца около връзката на Калин и Елен Колева се изписа много. Писателят напусна семейството си и заживя с актрисата, както и се отдаде на стария си порок – алкохола.

В същото време от издателството също излязоха с официална позиция.

"През последните няколко дни поредица от неприятни телефонни разговори с автора Калин Терзийски преминаха всякакви допустими граници и наложиха на екипа да преосмисли изцяло професионалните си отношения и ангажименти с него... Както и преди, опитите на отговорния му редактор Мария Найденова и на главния редактор Захари Карабашлиев за неформална комуникация и личен контакт не само че не помогнаха за преодоляване на проблемите, а доведоха до необосновани, нецензурни и агресивни лични нападки срещу всички в екипа на издателството."

Поводът за това отношение, според издателството е отказ да издаде последното предложение за книга на Калин Терзийски. "Текстовете, които той предложи, както и други предишни, за които сме правили компромис в името на общата работа, са вече публикувани и препубликувани в известно онлайн издание и са на разположение на всеки, който има достъп до интернет, а това съвсем естествено понижава и читателския интерес към техния книжен вариант.“.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase