Снимка: flickr

Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза. Това обясни д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните" в БАБХ пред Нова телевизия.

Шест марки майонеза от общо 16, предлагани в търговската мрежа, се правят без яйца, установи ден по-рано изследване по инициатива на асоциация "Активни потребители".

Още по темата

При изследването се установяват и други нередности. Така например при 3 от 16 марки хранитерната информация е непълна и не отговарят на изискванията на ЕС. Оказало се още, че при 8 от 16 марки мазнините са по-ниски от декларираните. При 9 продукта водното съдържание надхвърля 60%. При 4 марки количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.

"Майонезата спада към емулгираните сосове. Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло – слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат, трябва да се емулгират някакви други съставки", обясни д-р Николов. По думите му оттук нататък рецептата е различна, защото няма запазена марка за този продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase