Снимка: Reuters, архив
fallback

Вече е ясно кои са майонезите от изследването на „Активни потребители“, в които не се слагат яйца, а само яйчен прах. Става въпрос за шест марки, но нито една от тях не е от най-големите и известни марки на българския пазар.

Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти рекламирани като детски.

Резултатите от изследването показват, че отклонения се наблюдават основно  в продуктите произведени за големите хранителни вериги където има сериозно разминаване в основните стойности-мазнини и въглехидрати.

В тях значително е намалено съдържанието на растително масло. Липсата му е компенсирана с добавяне най-вече на много вода. Друга характерна особеност на родните продукти е озахаряването. За да добие плътност и форма в майонезите са добавяни големи количества въглехидрати под формата на нишесте и технологичните добавки гума гуар и гума касантан.

По същество някои търговски марки майонеза представляват водно-нишестена емулсия с добавено растително масло, киселина и подправки, а понякога и яйца.

В родните майонези водното съдържание е близо 60%. Слънчогледовото олио пък съставлява едва 27,6% от продукта. За сравнение: в Белгия слагат 80% олио, а в САЩ - 65%.

Рекордьор е българска майонеза с едва 6,5% олио. Друг продукт пък има цели 81,2%.

Яйцата в българските майонези също са кът. Използва се средно 2-3%, докато този процент в Белгия е 7,5%.

"Активни потребители" се натъкват на множество нередности. Така например при 3 от 16 марки хранитерната информация е непълна и не отговарят на изискванията на ЕС. Оказало се още, че при 8 от 16 марки мазнините са по-ниски от декларираните. При 9 продукта водното съдържание надхвърля 60%. При 4 марки количеството въглехидрати надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Най-фрапантното пък е, че при 6 от 16 продукта яйца изобщо няма.

Къде бяха открити неточности?

1. Детска нискомаслена майонеза на "Олинеза" - мазнините в продукта са едва 16,3%, а въглехидратите цели 21.31%.
2. Лека майонеза "Петел" - водното съдържание е цели 62,8%. На етикета на продукта информацията е непълна, а освен това в него няма и яйца.
3. Майонеза "Clever" - водното съдържание тук е над 60%, мазнините - по 20%, а въглехидратите - над 20%.
4. Майонеза "Mikado" - Мазнините са близо 26%, а въглехидратите - 22"
5. Майонеза "Ресто" - водното съдържание тук е над 63%, мазнините са едва 19,6%. Яйца - няма.
7. Майонеза "Rubikon" - Водното съдържание е 62%, яйца - няма.
8. Майонеза "Аро" - над 60% вода, едва 15,6% мазнини, 21,58 - въглехидрати.
9. Майонеза "Atlntic Co" - продуктът освен че няма яйца, водата е над 80%.
10. Майонеза "Селце" - над 62% водно съдържание, едва 22% мазнини.
11. "Домашна трапезна майонеза" - близо 77% вода, едва 6,5% мазнини и никакви яйца.
12. Вегетарианска трапезна майонеза - без яйца, само с 11,3% мазнини и цели 77% водно съдържание

Още за изследването на "Активри потребители" вижте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Ala_Bala

преди 7 години

Крайно време е да се назначи от някъде Генерал-губернатор!

57

Анонимен

преди 7 години

75Да си правиш майонеза от яйца в българската мрежа?Здрава имунна система имаш, ама докога...

56

Анонимен

преди 7 години

Ами ниско калорична е. Кое му е зле? Пък който иска истинска майонеза - става за секунди, буквално за секунди.

fallback