Снимка: Dnes.bg
fallback

69% от българите казват, че не могат да спестяват. Това сочи ново изследване.

Най-голямата тревога на българина е да не си загуби работата. Съответно, ако живееш от заплата до заплата, нямаш и спестявания, коментира пред bTV Таня Обущарова - експерт и главен секретар на Българската асоциация за потребителско кредитиране.

"Българинът обича да живее, да отиде на почивка и по ресторанти и му остават малко пари да спестява", заяви Обущарова.

За сравнение, в Румъния хората, които казват, че не могат да спестяват, са 53%, а в Унгария - 59%.

35% от българите ще пътуват през лятото в страната, а 9% ще си позволят да заминат в чужбина. 31% обаче отбелязват, че ще си останат вкъщи.

Eдна четвърт от хората са категорични, че нямат пари за почивка. На спестявания за лятната почивка ще разчитат 23%, а 14% са готови да вземат кредит, за да отидат на море.

42% от българите теглят кредит повече от веднъж годишно, което е над средното за Европа, сочи още проучването. Изследването се фокусира върху небанковото финансиране, тоест малките заеми.

Най-много заеми се теглят за ремонти и подобряване на дома.

Българите много държат на дома, повечето от тях притежават домовете си и влагат средства в тяхната поддръжка, коментира Обущарова.

Българите теглят заеми за здравеопазване и образование в пъти над средното за Европа, показват още резултатите.

За личното си финансово състояние близо 60% от българите казват, че са оптимисти за следващите 12 месеца, но като цяло за икономиката процентът е доста по-нисък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 7 години

Аз пък всичко каквото имам от този живот си го давам за да си субсидирам пряко собствения бизнес в страна на Баце!

41

упорит профан

преди 7 години

Колко човек е по-*** толкова му е по-лесно в България! На мен вече ми е много трудно!

40

Валентина

преди 7 години

Аз работя постоянно, като реципционистка, но немога да си спестявам никакви пари. Стигат ми само за храна, вода(не пия, нe пуша)и за сметките(ток, вода, телефон). Почивки немога да си позволя, ресторанти и всякакви удоволствия. С висше съм, но немога да си намеря работа по специалноста ми, тъй като навсякъде искат да съм била със стаж. Незнам как ще придобия стаж, като не ме искат...понякога се ядосвам и се питам за какво го завърших това висше? Имам и заема да си изплащам, а парите едва стигат.

fallback