Факсимиле: "Труд"

Заплатата на шефката на Инспектората в МЗ Пенка Белева-Тасева от близо 10 бона за един месец предизвика доста обществени дискусии. Тя е взела 7 бона за извънреден труд в 8 уикенда – през февруари и март, стана ясно от изказване на проф. Пламен Кенаров, главен секретар на министерството.

За всеки почивен ден са й начислявани 70% от надницата й за деня плюс съответен коефициент за длъжността и отслуженото време.

Още по темата

За 3 март, когато тя също била работила, ставката й е 100%, тъй като е почивен ден и национален празник, както регламентират Кодексът на труда и Законът за държавните служители.

Иначе Белева-Тасева се подписва под фиш за 3700 лв. месечно, но със стара дата получила през април 9795,85 лв.

Независимо че е оставала в МЗ в извънработно време в делнични дни, за този труд тя не е получила нито лев, тъй като за извънреден труд се плаща само в почивни и празнични дни, а в работните се компенсира с един ден почивка, обясни още проф. Кенаров.

По думите му, заедно с нея от инспектората са работили още трима служители, като са проверявали всички обявени обществени поръчки за две години назад, за да представят доклад, поръчан от кабинета. Тези трима служители обаче не са взели колкото Пенка Белева-Тасева.

Главният секретар заяви, че публикуваният преди дни фиш със заплатата й не отговаря на вида на фишовете в МЗ. Според него той е манипулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase