Снимка: архив, Bulphoto

Първи български православен храм ще има в Южна Африка, пише "Стандарт".

Полагането на основния камък и водосвет по освещаване на строителството бяха отслужени на 29 май заедно с честване по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За това се похвали пред пернишкия сайт "Градски вести" перничанката Евелина Александрова, която от години работи и живее със семейството си в Йоханесбург. В събитието е участвала и свързаната с Перник народна певица Гуна Иванова, която е поздравила българите с концерт, но е донесла за основите на черквата и шепа българска земя.

Събитието е организирано от "Сдружението на българите в Южна Африка" с председател Павлина Субашова, от Църковното настоятелство с председател свещеноиконом Йонко Веселинов и от училищното ръководство на неделното училище "Слънчо" в Дома на българите в предградието на Йоханесбург Мидранд.

Българският посланик в страната Катя Делева и директорът на дирекция "Вероизповедания" към  Министерския съвет на Р България Емил Велинов са направили и "първата копка". За строежа на черквата е предоставена финансова помощ от българската държава. През 2013 г. са заделени  45 хиляди евро от субсидията за вероизповеданията. Храмът ще струва около 200 хиляди евро и в осигуряването им участват и много дарители. Очаква се да бъде завършен до две години. Велинов е предал специални сърдечни поздравления от името на премиера Бойко Борисов за това историческо събитие в живота на българите в Южна Африка и готовността на българската държава да помага и в бъдеще.

В Южна Африка живеят около 20 000 българи. Над 300 от тях са присъствали на тържеството, уважено и от посланиците на православните страни, акредитирани в РЮА - Беларус, Грузия, Русия и Сърбия, и зам.-ръководителя на посолството на Румъния. 
 
Специална изненада за гостите е била  оригиналната торта във формата на бъдещия храм, а набирането на дарения за неговото изграждане продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase