Патриарх Неофит. Снимка: архив, БулФото

Св. Синод на Българската православна църква настоява Всеправославният събор, насрочен за 16-26 юни на остров Крит, да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи.

В противен случай Синодът категорично заявява решението си за неучастие в работата му. Решението за това е взето на заседание вчера.

Сред съображенията на митрополитите е липсата в дневния ред на особено важни за православието теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване.

Като аргумент се посочват още възникналите официално заявени от Поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за събора, както и невъзможността, според приетия регламент, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на събора.

Синодът изтъква за решението си и необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ и смята за неподходящо разположението на наблюдателите и гостите на събора, както и на предстоятелите на Поместните православни църкви.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase