Снимка: архив, Булфото
fallback

Жегата настъпва, идва време за къпане в море и в басейн, но спасителите ще имат много работа. Основната причина за това е, че 8 от 10 българи не умеят да плуват. Това стана ясно от въпрос на депутата от РБ Петър Славов до спортния министър Красен Кралев.

Въпреки че се хвалим с морските си курорти, 80% от българите рискуват да се удавят, защото им липсват умения по плуване.

За сравнение 90% от германците са плувци, отбелязва Славов, като се позовава на данни на БЧК.

Министър Кралев обясни, че има има програма "Научи се да плуваш", която се финансира от спортното министерство всяка година.

Тя е насочена към деца от 5 до 11 години и всяка година близо 3000 малчугани се научават да плуват. Треньорите, които имат грижата за това, са около 70.

За тази година са одобрени 27 проекта в 14 населени места. От тях 12 са в София, защото в столицата има повече закрити басейни,а програмата се провежда в периода 1 април - 31 декември.

Спортното министерство е отпуснало за тази година 240 000 лева на спортните клубове за програмата.

През миналата година положението беше горе-долу същото.

Тогава от програмата се възползваха 26 проекта на спортни клубове в 13 населени места.

Целта на програмата е начално обучение по плуване на деца с цел подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.

Очакваните резултати от реализирането на програмата са придобиването на първоначални знания за спазване на правила за безопасност при къпане и плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата с оглед намаляване на водните инциденти сред децата, обяснява Красен Кралев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Skok koza

преди 7 години

Nali sa go uchili v kiliynoto bulgarsko uchiliste?!:-):-):-):-):-)

26

Анонимен

преди 7 години

До преди години на Созопол си ходех до 2-ра шамандура без проблем и обратно, но сега 20 м. и толкова. Мога ли да плувам или не, влизам ли в тия 20% или не ??? Защото според мен не мога да плувам, но според министъра може и да влизам в можещите.

25

Анонимен

преди 7 години

На пръв поглед ме изненада процента. Но като се замислих, повечето ми познати се плацикат само и едвам правят с някакви техни варианти на 'кучешката' една дължина в басейн. Това не е плуване и в открит водоем е опасно. Добре, че си знаят и там са до кръста и толкоз. Процентът ще се окаже верен. Не че точно добрите плувци не се давят като хукнат сами да преплуват язовири, но тов е друга тема

fallback