Снимка: Булфото

Общ преглед

С разлепянето на плакат пред Министерството на здравеопазването, на който бе министър Петър Москов с хитлеровски мустачки започна днешния протест на недоволните от случващото се във Фонда за лечение на деца в чужбина.

При събралите се десетки демонстранти, повечето от които майки с деца, слезе зам.министър Ваньо Шарков, който се опита да успокои хората, че никой няма намерение да закрива фонда или пък да бъде закрит Обществения съвет към него.

Дори, напротив - той заяви, че поема ангажимент този обществен съвет да заседава по-често, отколкото е предвидено в сегашния правилник, а именно през три седмици. Така ще могат да се вземат по-чести решения, които да удовлетворяват нуждата от лечение на български деца.

Поводът за протеста, тематично свързан и с 1 юни – Деня на детето, бе провокиран от случващото се този и предходния месец във Фонда за лечение на деца след показното уволнение на предишния шеф Павел Александров и няколко негови подчинени. Но с появата на новото ръководство, начело с проф. Пилософ дойдоха и сигнали, че се бавят решенията на много деца, които трябва да заминат на лечение в чужбина.

Още по темата

"Темата е изключително болезнена. Всеки може да се опита да извадиви дивиденти от фонда. Затова полагаме максимални усилия, работата да бъде подобрена и да няма никакво забавяне", отбеляза още Шарков и обеща, че ще проследи всеки отделен случай на забавено решение.

Той заяви още, че се работи по създаването на информационна система във Фонда за лечение на деца, която ще позволява бърза обработка на документацията и ще дава възможност на родителите да проследяват в детайли "движението" на заявлението за лечение на детето им.

Според един от организаторите на протеста, зам. министърът не е запознат с детайлите на днешния протест.

"Никой от нас не твърди, че ще се закрива фонда за лечение или обществения съвет към него", обясни педиатърът Бояна Петкова пред Dnes.bg - Ние смятаме, че фондът работи неправилно и неефективно".

Според нея, преди смяната на Павел Александров е имало забавяния, само ако са се забавяли съответните експерти, изготвящи становищата си или ако чуждите клиники не са били готови да приемат българските деца.

"В момента става дума за чисто административно забавяне – обясни педиатърът -. Децата се прехвърлят от заседание на заседание. Назначават се допълнителни консилиуми – нещо, което фонда няма право да прави – нито ръководителят му, нито общественият съвет, защото те не са упълномощени да извършват диагностична дейност или лечение".

Днес стана ясно, че според членове на обществения съвет са били отложени случаите на около 30 деца. Така от  20 април техните случаи ще се гледат на 18-и май и не фигурират в дневния ред за днешното заседание.

Според Бояна Петкова смяната на ръководството на фонда може да е свързан със закупуването на импланти, тъй като за това няма никакво забавяне за сметка на назначаване на някое дете за лечение в чужбина.

"Дори да има основание за уволненията във фонда, те не трябваше да се правят с такава показност, защото тази институция работи с доверието на хората", заяви пред Dnes.bg Нели Керемидчиева – една от протестиращите пред здравното министерство.

Според нея е важно да се каже кой е отговорен за това и да се разбере какво ще се случва с децата от тук насетне.

Трябва да продължи работата на фонда занапред, но и да има обществено представителство, състоящо се от хора, доказали ангажираността и обективността си към каузата", заяви още тя.

За случващото се във фонда преди уволнението на Павел Александров и след това разказа пред Dnes.bg и Красимира Величкова от обществения съвет.

"Сроковете, по които работеше фонда преди смяната на ръководството, в огромна част от случаите не са спазвани, но по-скоро с положителен за децата знак, защото много по-бързо са били разглеждани техните документи. Именно, защото екипът на фонда е работил експедитивно, оперативно", настоя тя.

Според нея, в момента много от децата са извън сроковете за датата на подаване на заявлението си, защото новото ръководство не може да постигне тази експедитивност.

Тя заяви, че в момента от здравното министерство се представят общи тези, включително и неверни, за да бъде успокоена ситуацията.

"Но ние няма да се успокоим – заяви Красимива Величкова - От 2009 г. насам сме свидетели на това как деца са умирали заради това, че фондът не е работил ефективно. И ако за министъра и другите чиновници не е проблем и могат да преглътнат този факт, ние не можем. Защото познаваме всяко едно от тези деца".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар