Снимка: Булфото
fallback

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс, където в област Кук например на него данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН. Това се очаква да направят и други щати, обясни пред "Труд" доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски.

"Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс", разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък А,Б,В-ето ни е официално признато за матуритетно. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни.

"В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница", коментира проф. Божидар Димитров, директор на НИМ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 7 години

И като гледаме какви целувки мята Тиквата на Ердоган, не еталон ами още по-вече от еталон .Е ,те такъв еталон досега не сме имали .Върхът на еталона .

29

Анонимен

преди 7 години

Нещо ви е превзело мозъка . Те едни визи не премахват за българите . То не бе подмазване ,то не бе сервилнеченеи и въпреки всичко визи и отпечатъци за *** . Превземаме, дрън - дрън .Излагате се като пишете глупости .

28

Азбуки

преди 7 години

До ГУРБЕТЧИЯМи добре. Нямам против и турският да е официален в САЩ.

fallback