Снимка: Flickr
fallback

В България има 250 предпиятия, които произвеждат млечни продукти, над 90% от тях произвеждат сирене. 30% от тези предприятия работят качествено, а продуктите, които не отговарят на стандартите за качество, са продуктите без име.

Oще по темата

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му потребителят може да бъде сигурен в качеството на продукта, който купува, ако името на дадения производител е вече утвърдено на пазара.

Според Присадашки обаче покупателната способност на българския потребител е малка, заради това често се случва да попадне на некачествено сирене.

От друга страна влияе и пазарната ситуация, тъй като все повече търговски вериги продават продукти с по-ниски цени, което автоматично сваля качеството им.

В разговора участва и Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него контрол върху млечните продукти у нас има, но е друг въпросът доколко този контрол е ефективен.

"В агенцията по безопасност на храните имам чуството, че работим в различни посоки. Ние като данъкопладци плащаме на Агенцията да контролира, много пъти излиза някакъв проблем, след това се оказва, че агенцията намира начин да оправдае хората. Примерно мимналата година случая с фалшивите крави масла - Агенцията се опитваше няколко седмици да замаже проблема. Не знам на чия страна са", каза Иванов.

Качественото сирене трябва да не е с тебеширен, а бял цвят с кремав оттенък, посочиха двамата експерти.

Най-голям риск за некачествено съдържание имат сирената, които са в насипно състояние, поставени в магазинните витрини, отчетоха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

До 19

преди 7 години

А колко лева трябва да е според теб истинското сирене бе многознайко.Я направи една калкулация та да видим защо 10 лв на килограм не стигат.Значи 6кг мляко по 50 ст -3 лв ,още 3 лв за труд и други материали ,станаха 6лв. До 10 лв остават още цели 4 лв.Ама ,чакай -то и черешите ги изкупуват по 3 лв пък ги продават на пазара по 8л килото и естествено пак всички са на загуба,особено търговците.Ама и късмет ,да се родим в ***

21

КОКО

преди 7 години

Кога най-после се забрани влагането на нещо различно от мляко в млечнити продукти? Трябва пълна забрана, а не да се нареждат на друг щанд и да се казват нещо с име имитиращо....!!!!Кой разрешава тровенета на народа? За съжаление и скъпите продукти не е гарантирано , че не са някаква химия? Всички технолози измислили тези коктейли от какво ли не, са за даване под съд, защото бай Иван-мандраджията не е измислил сам рецептата, а някой кадър на ВИХИПИХИ.

20

Край

преди 7 години

Като няма мляко няма и сирене. То става от ***. *** има но не дават мляко. Знам за 240 в центъра на София даже. Като не щете да ги разчистите - спрете им водата, изчакайте ги да сиренясат хубаво и яжте сирене.

fallback