Снимка: Булфото, архив
fallback

Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза се прави килограм сирене само от 3 литра мляко. Истинското бяло саламурено сирене се правя от 5-6 литра

Чрез протеина се прави мрежа, която свързва протеинитe. Така сиренето става твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание. За това алармират от "Активни потребители" след проверка  на 36 от най-продаваните марки сирена, пише "24 часа".

За направата на "технологичното сирене" са нужни едва няколко дни.

Българското законодателство забранява употребата на ензима в истинското сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият риск от развитие на патогенни микроорганизми. Понякога образували и токсични вещества.

От "Активни потребители" установяват и други масови нарушения при производството на сирене. Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на водното съдържание в млечния продукт.

От организацията изтъкват, че при теста през 2005 г. е нямало нито един продукт с водно съдържание от повече от 55%. За сметка на това половината от тестваните продукти сега съдържат повече от 60% вода.

Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 7 години

Аз сирене не ям гнус ме има вид на същото ако не го измия и го оставя да сиреняса

41

Анонимен

преди 7 години

няма ли поне един производител,който да гарантира качеството на продукцията си,да го знаем кой е и само от него да купуваме.Ако трябва държавата да направи едно такова производство в държавна и проверявана фабрика и другите ще увяхнат,или поне ще загубят платежоспособната си клиентела.Аз сега си купувам само елби кисело мл. защото е от държавна фирма и не се прави само за печалба

40

бдс

преди 7 години

Всеки да каже от кое сирене е доволен и от кое не...

fallback