Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Нови методи за борба с нарушителите по пътищата. Журналисти, таксиметрови шофьори и куриери стават катаджии. Начинът – монтиране на видеорегистратори в автомобилите им, като устройствата улавят случващото се на пътя. 

"Продължаваме инициатива, която стартирахме миналата година. Тази година искахме да направим нещо по-различно - да дадем на хората, които са всекидневно на пътя да предоставим безплатно за определен период от време видеорегистратори", обясни в предаването 'Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

В ефир той показа два видеорегистратора от колата си, като единият беше интегриран в огледалото, а другият - по-класически и по-видим.

"Основната им идея е да заснемат всичко, което се случва на пътя, включително и пътните хулигани", поясни Тодоров.

"Има добро взаимодействие с "Пътна полиция" и на базата на тези видеоклипове се налагат глоби. Имаме над 150 случая, когато хора са ни изпратили видеоклипове и ние сме ги предоставили на "Пътна полиция", която санкционира нарушителите", допълни той.

Тодоров обясни, че устройствата имат карта, на която се записва цялата информация. "При един пътен инцидент, в който участваме и има спор - кой е минал на червено, кой е засякъл, това е нещо, което веднага се вижда", каза още Тодоров.

Той допълни, че от 1 юни тръгва конкурс за хората, които снимат най-много клипове. Те ще бъдат наградени с видеорегистратори.

"Надяваме се наистина в началото на лятото, когато стават най-много катастрофи, по този начин да има контрол, самоконтрол. Когато шофираме с подобно устройство самите ние ставаме по-прецизни, защото и нашите грешки се записват", заключи Владимир Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Льохман

преди 7 години

Леле, а бе някой ще ми каже ли относно цифровите видеозаписи, не бяха ли невалидни в съда?! Отделно ако в България ме осъдят, какво казва европейският закон и съд. Те са над БГ законите, така че е интересно европейския регламент какво казва. Някой да сподели.

23

е стига де

преди 7 години

Журналисти, таксиметрови шофьори и куриери стават катаджии....поредното доказателство,че в нашата държава всеки работи това което не му е работа.

22

Анонимен

преди 7 години

Вредно е, чрез нарушение на Конституцията да се прави опит за наказание за нарушение на закона, както е в този случай. С други думи, борбата с нарушителите на закона, трябва да се води със законни средства. Владимир Тодоров и последователите му очевидно са за съд, за заснемане на хора без тяхното разрешение, както изисква Конституцията на РБ.

fallback