Снимка: Bulgaria ON AIR

Депутатите не искат точките от референдума на Слави Трифонов да минат от страх да не изгубят позициите си. Около това мнение се обединиха сценаристите Иво Сиромахов и Филип Станев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Те бяха категорични, че инициираният от тях референдум не срива устоите на държавността, както заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов, а се явява най-висша форма на демокрация.

"Голяма част от депутатите не познават конституцията, която те са приели", коментира Сиромахов и продължи: "Това не е БСП, това е импровизация на Жаблянов, който общо взето също не познава демокрацията. Не може референдумът да срива устоите на държавността. Референдумът е този демократичен лост, който най-много ще навреди на техните корпоративни интереси".

А що се отнася до изявлението на президента Росен Плевнелиев, който се обяви против инициативата с аргумента, че е нелогично нацията да бъде допитвана по един и същи въпрос два пъти, както е в случая за електронното гласуване, Станев от своя страна посочи, че според него реакцията на държавния глава е била емоционална.

"Той много се обиди за въпроса за електронното гласуване, което било минало по цялата процедура", каза Станев и продължи: "В закона за референдумите е записано, че ако се е случило гражданите да се произнесат по даден въпрос, той отново може да бъде поставен на дневен ред".

По думите на двамата сценаристи целта на референдума е да бъде реформирана политическата система в България. Те увериха, че той ще се проведен наесен, заедно с изборите за президент и призоваха за информираност на обществеността по този въпрос.

Още новини от България четете на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase