Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Австрийските власти са подвели под отговорност българския политолог Мирослава Козлекова по обвинение за насаждане на расова омраза и непризнаване на Холокоста. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR българката заяви, че директни доказателства все още не е виждала.

Козлекова е извикана днес за разпит и ще се запознае с разписната преписка от делото, както и ще погледне доказателствата срещу нея. Тя заяви, че е изключително изненадана и възмутена от призовката, "защото по никакъв начин не е поддържала националсоциалистическа идеология и никога с постовете си във Facebook не е подкрепяла подобна идеология, която й е напълно чужда".

"Въз основа на снимки, които някога съм поствала във Facebook е направено на мое име донос преди време, на което не е обърнато внимание. Анонимният информатор, който е направил доноса е настоявал въпреки всичко да се повдигне обвинение и прокуратурата е решила да го повдигне. Не откривам пост, в който съм казала нещо за Холокоста, освен в един, в който като статус пиша, че актуални и политически развития и войни са много опасни, защото биха довели до един нов Холокост, което е нещо много страшно. Не, че не отричам Холокоста, но че го намирам за нещо, което застрашава цялото човечество и съм писала не само към евреите, а и към другите народи", уточни тя.

"Това, заради което мен ме викат на разпит е за разпространяване на идеи, свързани с подбуда за възраждане на националсоциалистическата работническа партия", поясни тя.

Това е един много строг закон в Австрия и се преследва с много тежки наказания, но до една степен позволява голяма манипулативност, посочи политологът.

"Защото, ако на някого си неудобен или не харесваш, някой вместо да влезе в диалог с теб би могъл да направо да направи анонимен донус и да спре свободата на другия да изразява мнението си, защото човек вече става много предпазлив", добави тя.

"Имам гражданската си позиция, която открито изразявам", подчерта още тя. Козлекова заяви, че пише за събитията, които се случват в българската общност във Виена, също така коментира политически събития от България и други.

"Много често правя преводи на статии от австрийската преса с мой коментар към тях", допълни тя.

Козлекова е отказала адвокат, "защото смята, че срещу нея няма доказателства, които да докажат подобни дейности, умисъл за извършване на подобна дейност, която ме обвиняват".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Зо Занзибар

преди 7 години

Газибар, в главата ми всичко е подредено. Мен са ме учили да мисля. Това е по-доброто, отколкото да знаеш. А знам аз много и това е отбелязано от такива хора, каквито ти никога няма да срещнеш. От учени със световна известност. В Америка ми казваха: "Walking Encyclopedia Britannica". Първата ми книга бeшe "Братя Данчови", не "Братя Грим", когато започнах да чета на 4 години, след това дойде БСЭ, Meyers, Britannica и много книги и справочници. Не се заяждай с хора, които не познаваш - тыпо е!

35

Анонимен

преди 7 години

не съм го веждал тоя Холокост с тия чуждици полиглот да съм не мога се опраи ,човек ли е кола ли е що е ?

34

Злостър

преди 7 години

Не бъркайте хазарите с евреите. Те ни мразят, защото сме ги клали 2000 години и точно толкова години са нямали държава. Който се интересува да почете за етиопското начало на хазари и евреи и Народът на слънцето, а.к.а. българите.

fallback