Снимка: архив Булфото
fallback

При сблъсъците в Раднево има ранени много полицаи. Това е драстичен пример за нивото, до което е ескалирал проблемът.

Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова седмица след като избухна напрежението там.

Ситуацията ескалира след спор за отнето предимство на пътя. Тогава група роми пребиха трима младежи, единият от които бе с опасност за живота. Нападателите вече са в ареста с мярка за постоянно задържане под стража. Конфликтът предизвика цяла седмица протести около ромската махала в Раднево.

"Това не е междуетнически конфликт, а криминален инцидент", обяви Бъчварова пред "Нова телевизия. Тя обясни ескалирането на напрежението с това, че в конфликта са се включили хора, които нямат отношение към него.

Вътрешният министър съобщи, че тези групи са установени, има и задържани от тях. Тя потвърди, че сред тях има и футболни фенове, включително и такива на "Берое".

"Работим по това", отвърна Бъчварова на въпроса кой е изпратил агитките на място.

Бъчварова, която е и вицепремиер по коалиционната политика, прогнозира, че ще се постигне съгласие по промените в Изборния кодекс, касаещи гласуването на българите в чужбина.

"Тревожа се, че 136 секции са толкова много, че е много трудно за държавата да осигури спазване на изборните правила. Решението е в ясните правила", каза тя.

Бъчварова коментира и думите на лидера на ВМРО, че казусът поставя под въпрос присъствието на Патриотичния фронт във властта. "Доколкото зная те подкрепят властта, а не са вътре. Не е добра практика да се дават ултиматуми по този начин", каза тя.

Вътрешният министър обяви и че контрабандата на пазара на цигари значително е намаляла. "Тя обикновено е между 30-50 процента, а  сега е 10 процента. Това са данни от независими проучвания", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 8 години

ako kontrabandata na cigari e namalqla do 10% kak togava baba mi postoqnno si kopuva totun ot pazara?

33

!

преди 8 години

Отдавна е практика да се ползват *** от агитките за опорочаване на протести, това е руска практика, въведена в България от руската партия АТАКА.

32

И?

преди 8 години

И какво стана "ромите" създават ситуации, а после българите се бият помежду си! Срам!

fallback