Снимка: Булфото
fallback

Навръх професионалния си празник Българската армия ще проведе най-мащабния си парад от 2009 година насам. В Деня на храбростта на площад "Княз Александър I" в София ще дефилират всички видове въоръжени сили.

Началото на събитието ще стартира в 10:00 часа по въздух и земя.

Очаква се най-атрактивна да бъде авиацията. Началото ще постави хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник, след което в небето ще прелетят два транспортни самолета. Три самолета във формация "клин" ще преминат на височина от 250 метра и скорост от 360 км/ч, а след тях ще бъдат изтребителите МиГ-29 и два самолета Су-25.

1300 военни, 35 бойни машини и 12 самолета и вертолета ще отбележат Деня на храбростта и Българската армия в столицата. По традиция честванията ще започнат в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния войн с водосвет на бойните знамена.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще отслужи празничния водосвет и ще благослови българските държавници и военни по случай празника.
 
През жълтите павета ще преминат знаменен взвод и представителна част на Националната гвардия, блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и др.

Сред бойната техника, която ще видим са танкове, гаубици, бойна машина на пехотата, МТЛБ, БТР, зенитно-ракетни комплекси, ще преминат бронирани леки автомобили за повишена проходимост "Мерцедес" G 270, бронирани "Хамър"-и, бронирани автомобили "Пустинна котка" и др.

Командващ на парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

В 12"00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

Анонимен

преди 7 години

... Помпаме мускули с най-мащабния парад от петилетка...Помпате въздух в балона.С тези въртолетчета за ловен туризъм, бронирани "Хамър"-и, дето се оказа, че за нищо не ги бива и американците се чудят как да се отърват от тях и всички останали смешки, дето ни ги показахте.Само да не си помислите да воювате някъде, както ни набутват Американците, с този "главнокомандващ" и цялата тази циркова компания, че ще станем пак за резил.То с такива "приятели" като американците, врагове не ни трябват

181

до 215

преди 7 години

Хипотетично на теория нашите съпонерки ще бъдат свалени на мига от един руски СУ-34 Танковете ще бъдат направени на скрап от Армата а воените ни дебелаци ще ги бият с голи ръце .

180

Анонимен

преди 7 години

Хипотетично ако се сблъскат в бой участващите в Днешния парад с утрешния в Москва как мислите какъв е шанса да победим !?

fallback